Stránka 1 z 2

Silná koroze v troubě

Napsal: 02 dub 2020, 12:26
od marat
Zdravím chlapi,

hele je normální, že v 10let staré Elektrolux troubě EOB68200X všechno brutálně koroduje?
Horní spirála je skoro shnilá na výměnu, pojezdy už jsou zkorodované tak, že skoro nepojezdujou, vrtule ohřevu taky.
Manželka jí tedy používá tak 2x-3x týdně, ale zase jí poctivě pucuje.

Díky

Napsal: 02 dub 2020, 12:31
od konosuke
je
naše MW LG to samý, doporučuje se šťáva z citronu :?:

Napsal: 02 dub 2020, 12:31
od forbidden
Asi ji pucuje až moc poctivě něčím agresivním. :D

Napsal: 02 dub 2020, 12:47
od keemo
Nezavaruje v tom pres leto? Je pravda ze uz jsem mel v rukach multifunkci Whirlpool u ktere se korozi doslova rozpadala vrtule horkovzduchu a pruzina co ji drzela na osce pohonu tam jiz nebyla, musel jsem bastlit...

Napsal: 02 dub 2020, 12:54
od p32
To je dané výrobcem.

Napsal: 02 dub 2020, 13:07
od marat
Pucuje ji normálně, jenom houbičkou s eko saponátem na mytí nádobí. Nic agresivního.
Nezavařujem. Vyrábí tam buchty a pečený kachny...:D

Napsal: 02 dub 2020, 13:12
od konosuke
nebo vodní roztok soda bicarbona (jedlá) důležité je ovšem po té mokré očistě nechat pootevřená dvířka
PS. v případě grilovací garden party se prostě natáhne z kuchyně voknem prodlužka ale jen s nulákem

Napsal: 02 dub 2020, 13:50
od Achab
konosuke píše:...doporučuje se šťáva z citronu :?:
Právě kyseliny a ovocné šťávy rezavění podstatně urychlí. Po čištění by se měl povrch neutralizovat. Máti pekla buchty na nízkém plechu a štávy občas kapaly do trouby. Postupně narušily smalt, pak se objevila rez a za dva roky byl spodek trouby jako po zásahu z brokovnice. K poškození navíc přispělo čištění připálenin pískem na nádobí a vodou, případně drátěnkou.

Napsal: 02 dub 2020, 16:53
od BOBOBO
Také hlasuji pro zbytečné odmaštění .

Napsal: 02 dub 2020, 17:34
od Celeron
Já jsem věděl, proč jsem si v nový kuchyni nechal sporák Elektrolux z půlky devadesátek. Má už sklokeramiku a hlavně nerezovou troubu a vrtulu taky. Akorát venku kolem ovládacích čudlů toho není už moc vidět. Nerez snese vše, dokonce i Mefisto, který když se nastříká na hliník pekáč od Remosky, tak to začne šumět. :wink:

Napsal: 02 dub 2020, 19:24
od samec
asi tam pečie kyslú kapustu

Napsal: 02 dub 2020, 21:18
od kovka
Mám podobnou zkušenost s Elektroluxem, uhnilý stínící plech před horním tělesem, co brání teplu z rozpáleného těleso sálání na dveře.
Pokud tam nebyl,teplem se prověsilo těsnění a unikalo teplo ven s troby na knoflíky.
Doplnil jsem nerezové držáky a těsnění zajistil silikonem.

Napsal: 03 dub 2020, 08:05
od Achab
Je fakt, že u starých sporáků bylo pokovení kvalitnější. Fiko-Končar 2E21 (1986) byl po 20 letech v tak dobrém stavu, že jsem ho ještě prodal. Žádná rez ani poškození smaltu, pouze se měnily 2 plotny.

Napsal: 03 dub 2020, 11:39
od forbidden
Achab píše: Fiko-Končar 2E21
Ten máme doma taky. :D Byl tu po předchozím majiteli, kterej vyznával zásadu, že čistit cokoliv je na nic. Takže po několikaterým vyčištění Mefistem je skoro jako novej, teda po vzhledové stránce. Sice mu už nefungují dvě plotny a vrchní spirála v troubě, ale to nevadí. Používá se tak dvakrát za měsíc.

Napsal: 03 dub 2020, 13:21
od kejki
10 let při takovém provozu je hodně. Teď, co dělají ty s produkcí páry, to umírá na rez po záruce.