P: Sušené houby (špičkové kvality)
Moderátor: Moderátoři
P: Sušené houby (špičkové kvality)
Původně jsem chtěl navázat na dnes už 3 roky staré vlákno, které ale bylo (před)loni „čističem“ jimirkem smazáno Už v něm jsem psal, že se nyní v penzi více než elektronice (a jejímu servisování) věnuji spíše zahradničení a především houbaření.
Proto toto nově otevřené vlákno.
Přestože letošek houbaření zdánlivě přál (pršelo podstatně více, než minulé roky), tak u nás nerostly, jak bych si představoval – a když už narostly, tak hodně dlouho (do podzimu) měly vysokou červivost
Přesto byla sezóna nakonec poměrně úspěšná. A protože budu mít určitě nějaké přebytky, chci je nabídnout k prodeji i Vám, kolegům tu na EB - navíc levněji, než v „komerční nabídce“.
Nabízím:
Sušené houby:
- „pravák“ (hřib smrkový; dubový)
- „janek“ (křemenáč osikový; březový)
- „suchohřib“ (hřib hnědý)
dále menší množství
- „sinák“ (hřib kovář)
- „podborovák“ (klouzek sličný-modřínový)
a nepatrné množství
- „stroček“ (trubkovitý)
- „liška“ (obecná)
Houbový prášek:
Zhotovený rozemletím sušených hub (jen ze samých praváků !!!).
Jedná se o tvarově nevzhledné-zdeformované; suchem rozpraskané; polámané, či jinak poškozené plodnice, které jsem po usušení rozemlel mlýnkem na strouhanku a proséval.
Takto vzniklý houbový prášek je vhodný buď k přímému použití – např.: k dochucení polévek (bramboračka; zeleninová; …); do různých omáček; těstovin i rizot; pod maso; do karbanátků, či sekané; apod.
- anebo ke zhotovení „houbového koření“:
Do houbového prášku lze přidat různé (sušené a rozdrcené) natě – např. petrželová, celerová, různé bylinkové; sůl; apod. Houbové koření si dle vlastní chuti zhotoví každý sám – dobře uzavřít, aby nevyprchalo!.
„Hořčák“ (hřib žlučník):
Na požádání mohu přibalit trošku nasušených, anebo drceného prášku z těchto (jinak „nejedlých“) hřibů – pro léčebné použití.
Přibalím pouze k jiné zásilce – gratis (tedy zdarma) !!!
https://www.houbareni.cz/houby.php
Cena:
Sušené houby:
- „Pravák“ - napěchovaná sklenice 4L: 550,-Kč; 2L: 300,-Kč
- „Ostatní“ - napěchovaná sklenice 4L: 480,-Kč; 2L: 260,-Kč
Houbový prášek:
- 50gr (obsah cca malé sklenice od dětské přesnídávky): 100,-Kč; 100gr: 190,-Kč; 200gr: 370,-Kč
Při větším odběru bude nějaká množstevní sleva.
Poštovné (doporučená zásilka; příp. balné):
Sušené houby:
- obsah 4L - baleno do kart. krabice ČP (v PE sáčku): 88,-Kč (ekonomické); 95,-Kč (prioritní)
- obsah 2L - baleno v menší krabici (v sáčku): 65,-Kč (ekonomické); 72,-Kč (prioritní)
- Jiné (větší) balení: jako „Doporučený balíček“; „Balík Na poštu“; „Balík Do ruky“ – dle dohody
Houbový prášek:
- jako příbal k sušeným houbám (malé množství, které se vejde) – bez navýšení poštovného
- při samostatné objednávce: cena za „Doporučené psaní“ + balné (bublink. obálka a zip sáček).
Platba předem - po připsání částky na mém účtu obratem zasílám zásilku! (Na dobírku neposílám - není to výhodné ani pro příjemce).
Do "Zprávy pro příjemce" napište nejlépe vaši přezdívku (nick).
P.S.
Předpokládám, že je každému jasné, že nelze zaslat přímo plnou sklenici (jak si minule jeden zdejší už. představoval) – každý přepravce (nejen ČP) by tu sklenici rozbil. Proto bude zasláno v kart. krabici ČP (uvnitř v PE sáčku) – viz foto: P1390423.jpg.
Obavy z navlhnutí jsou bezpředmětné – za ty 2-3 dny cesty by k tomu nemělo dojít. Kdo by je přesto měl, není nic jednoduššího, než obsah vysypat na plech pečicí trouby a při cca 50°C přesušit (stačí 15 – 20 min., při mírně pootevřených dvířkách). Pak hermeticky uzavřít – nejlépe opět do sklenice s UH (či šroubovacím) víčkem – ochrana proti opětovnému navlhnutí a potravinovým molům.
Příp. zájemci pište nejlépe tu na EB - přes SZ.
Pokud mě sdělujete pošt. adresu, připište i č. mobilu. Píšu ho na zásilku k adrese, pošťák někdy předem vyrozumí - děkuji.
EDIT:
Tak nepatrné množství "stročků" a "lišek" už změnilo majitele - tudíž už nemám!
EDIT 2 (3.4.2021):
Navýšení poštovného u doporuč. psaní - důvod: pošta zdražila.
Proto toto nově otevřené vlákno.
Přestože letošek houbaření zdánlivě přál (pršelo podstatně více, než minulé roky), tak u nás nerostly, jak bych si představoval – a když už narostly, tak hodně dlouho (do podzimu) měly vysokou červivost
Přesto byla sezóna nakonec poměrně úspěšná. A protože budu mít určitě nějaké přebytky, chci je nabídnout k prodeji i Vám, kolegům tu na EB - navíc levněji, než v „komerční nabídce“.
Nabízím:
Sušené houby:
- „pravák“ (hřib smrkový; dubový)
- „janek“ (křemenáč osikový; březový)
- „suchohřib“ (hřib hnědý)
dále menší množství
- „sinák“ (hřib kovář)
- „podborovák“ (klouzek sličný-modřínový)
a nepatrné množství
- „stroček“ (trubkovitý)
- „liška“ (obecná)
Houbový prášek:
Zhotovený rozemletím sušených hub (jen ze samých praváků !!!).
Jedná se o tvarově nevzhledné-zdeformované; suchem rozpraskané; polámané, či jinak poškozené plodnice, které jsem po usušení rozemlel mlýnkem na strouhanku a proséval.
Takto vzniklý houbový prášek je vhodný buď k přímému použití – např.: k dochucení polévek (bramboračka; zeleninová; …); do různých omáček; těstovin i rizot; pod maso; do karbanátků, či sekané; apod.
- anebo ke zhotovení „houbového koření“:
Do houbového prášku lze přidat různé (sušené a rozdrcené) natě – např. petrželová, celerová, různé bylinkové; sůl; apod. Houbové koření si dle vlastní chuti zhotoví každý sám – dobře uzavřít, aby nevyprchalo!.
„Hořčák“ (hřib žlučník):
Na požádání mohu přibalit trošku nasušených, anebo drceného prášku z těchto (jinak „nejedlých“) hřibů – pro léčebné použití.
Přibalím pouze k jiné zásilce – gratis (tedy zdarma) !!!
https://www.houbareni.cz/houby.php
Cena:
Sušené houby:
- „Pravák“ - napěchovaná sklenice 4L: 550,-Kč; 2L: 300,-Kč
- „Ostatní“ - napěchovaná sklenice 4L: 480,-Kč; 2L: 260,-Kč
Houbový prášek:
- 50gr (obsah cca malé sklenice od dětské přesnídávky): 100,-Kč; 100gr: 190,-Kč; 200gr: 370,-Kč
Při větším odběru bude nějaká množstevní sleva.
Poštovné (doporučená zásilka; příp. balné):
Sušené houby:
- obsah 4L - baleno do kart. krabice ČP (v PE sáčku): 88,-Kč (ekonomické); 95,-Kč (prioritní)
- obsah 2L - baleno v menší krabici (v sáčku): 65,-Kč (ekonomické); 72,-Kč (prioritní)
- Jiné (větší) balení: jako „Doporučený balíček“; „Balík Na poštu“; „Balík Do ruky“ – dle dohody
Houbový prášek:
- jako příbal k sušeným houbám (malé množství, které se vejde) – bez navýšení poštovného
- při samostatné objednávce: cena za „Doporučené psaní“ + balné (bublink. obálka a zip sáček).
Platba předem - po připsání částky na mém účtu obratem zasílám zásilku! (Na dobírku neposílám - není to výhodné ani pro příjemce).
Do "Zprávy pro příjemce" napište nejlépe vaši přezdívku (nick).
P.S.
Předpokládám, že je každému jasné, že nelze zaslat přímo plnou sklenici (jak si minule jeden zdejší už. představoval) – každý přepravce (nejen ČP) by tu sklenici rozbil. Proto bude zasláno v kart. krabici ČP (uvnitř v PE sáčku) – viz foto: P1390423.jpg.
Obavy z navlhnutí jsou bezpředmětné – za ty 2-3 dny cesty by k tomu nemělo dojít. Kdo by je přesto měl, není nic jednoduššího, než obsah vysypat na plech pečicí trouby a při cca 50°C přesušit (stačí 15 – 20 min., při mírně pootevřených dvířkách). Pak hermeticky uzavřít – nejlépe opět do sklenice s UH (či šroubovacím) víčkem – ochrana proti opětovnému navlhnutí a potravinovým molům.
Příp. zájemci pište nejlépe tu na EB - přes SZ.
Pokud mě sdělujete pošt. adresu, připište i č. mobilu. Píšu ho na zásilku k adrese, pošťák někdy předem vyrozumí - děkuji.
EDIT:
Tak nepatrné množství "stročků" a "lišek" už změnilo majitele - tudíž už nemám!
EDIT 2 (3.4.2021):
Navýšení poštovného u doporuč. psaní - důvod: pošta zdražila.
- Přílohy
Naposledy upravil(a) kokun dne 03 dub 2021, 10:46, celkem upraveno 3 x.
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Kdo by chtěl použít zaslané houby třeba k vylepšení dizajnu kuchyně, či jako nevšední dárek, mohu (za malý příplatek) přibalit samolepku na sklenici (A až D - dle vlastního výběru). Příp. i UH víčko a barevný ubrousek. Nezapomeňte připsat k objednávce!
A kdo by si chtěl vzhled sklenice doma ještě vylepšit, použije namísto ubrousku hrubé režné plátno („pytlovinu“) a převáže konopným provázkem.
A kdo by si chtěl vzhled sklenice doma ještě vylepšit, použije namísto ubrousku hrubé režné plátno („pytlovinu“) a převáže konopným provázkem.
- Přílohy
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Děkuji Jožko.
Moc nás asi nebude - zatím těch několik kolegů co napsalo, o "hořčáky" ani nezavadilo - a to jsem je nabídl (k jiné zásilce) gratis.
Asi málokdo ví, jak jsou dobré třeba na léčbu "opice".
Já je pro sebe (k tomuto účelu) ani nevyužiju - totiž (téměř) vůbec nepiju
Moc nás asi nebude - zatím těch několik kolegů co napsalo, o "hořčáky" ani nezavadilo - a to jsem je nabídl (k jiné zásilce) gratis.
Asi málokdo ví, jak jsou dobré třeba na léčbu "opice".
Já je pro sebe (k tomuto účelu) ani nevyužiju - totiž (téměř) vůbec nepiju
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Stejný dotaz tu padl už i minule - to se musíš ptát spíše těch ...náctiletých
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lysohl%C3 ... Desk%C3%A1
Lysohlávka česká (Psilocybe serbica var. bohemica)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lysohl%C3 ... Desk%C3%A1
Lysohlávka česká (Psilocybe serbica var. bohemica)
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Jožko děkuji za radu.
Přestože asi budu starší než ty, s houbovým kořením máš určitě víc zkušeností než já. Dříve jsem ho nedělával. Jenom ze stročků, a to jsem je nemlel (ani netříštil), ale drtil v mosazném hmoždíři - takovém:
A mlýnek jsem volil z obavy, že v mixéru (manželka má nožový, vysokoobrátkový) by se mohly ty houby pálit, což u (ručního) mlýnku nehrozí (ale je nutné to prosévání, protože semo-tamo propadne i větší kousek, který zase vracím do násypky a mele se znovu)
Přestože asi budu starší než ty, s houbovým kořením máš určitě víc zkušeností než já. Dříve jsem ho nedělával. Jenom ze stročků, a to jsem je nemlel (ani netříštil), ale drtil v mosazném hmoždíři - takovém:
A mlýnek jsem volil z obavy, že v mixéru (manželka má nožový, vysokoobrátkový) by se mohly ty houby pálit, což u (ručního) mlýnku nehrozí (ale je nutné to prosévání, protože semo-tamo propadne i větší kousek, který zase vracím do násypky a mele se znovu)
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali