Stránka 1 z 5

P: Sušené houby (špičkové kvality)

Napsal: 29 lis 2020, 20:52
od kokun
Původně jsem chtěl navázat na dnes už 3 roky staré vlákno, které ale bylo (před)loni „čističem“ jimirkem smazáno :( Už v něm jsem psal, že se nyní v penzi více než elektronice (a jejímu servisování) věnuji spíše zahradničení a především houbaření.
Proto toto nově otevřené vlákno.

Přestože letošek houbaření zdánlivě přál (pršelo podstatně více, než minulé roky), tak u nás nerostly, jak bych si představoval – a když už narostly, tak hodně dlouho (do podzimu) měly vysokou červivost :(
Přesto byla sezóna nakonec poměrně úspěšná. A protože budu mít určitě nějaké přebytky, chci je nabídnout k prodeji i Vám, kolegům tu na EB - navíc levněji, než v „komerční nabídce“.

Nabízím:

Sušené houby:
- „pravák“ (hřib smrkový; dubový)
- „janek“ (křemenáč osikový; březový)
- „suchohřib“ (hřib hnědý)
dále menší množství
- „sinák“ (hřib kovář)
- „podborovák“ (klouzek sličný-modřínový)
a nepatrné množství
- „stroček“ (trubkovitý)
- „liška“ (obecná)

Houbový prášek:
Zhotovený rozemletím sušených hub (jen ze samých praváků !!!).
Jedná se o tvarově nevzhledné-zdeformované; suchem rozpraskané; polámané, či jinak poškozené plodnice, které jsem po usušení rozemlel mlýnkem na strouhanku a proséval.
Takto vzniklý houbový prášek je vhodný buď k přímému použití – např.: k dochucení polévek (bramboračka; zeleninová; …); do různých omáček; těstovin i rizot; pod maso; do karbanátků, či sekané; apod.
- anebo ke zhotovení „houbového koření“:
Do houbového prášku lze přidat různé (sušené a rozdrcené) natě – např. petrželová, celerová, různé bylinkové; sůl; apod. Houbové koření si dle vlastní chuti zhotoví každý sám – dobře uzavřít, aby nevyprchalo!.

„Hořčák“ (hřib žlučník):
Na požádání mohu přibalit trošku nasušených, anebo drceného prášku z těchto (jinak „nejedlých“) hřibů – pro léčebné použití.
Přibalím pouze k jiné zásilce – gratis (tedy zdarma) !!!

https://www.houbareni.cz/houby.php


Cena:

Sušené houby:
- „Pravák“ - napěchovaná sklenice 4L: 550,-Kč; 2L: 300,-Kč
- „Ostatní“ - napěchovaná sklenice 4L: 480,-Kč; 2L: 260,-Kč
Houbový prášek:
- 50gr (obsah cca malé sklenice od dětské přesnídávky): 100,-Kč; 100gr: 190,-Kč; 200gr: 370,-Kč

Při větším odběru bude nějaká množstevní sleva.


Poštovné (doporučená zásilka; příp. balné):

Sušené houby:
- obsah 4L - baleno do kart. krabice ČP (v PE sáčku): 88,-Kč (ekonomické); 95,-Kč (prioritní)
- obsah 2L - baleno v menší krabici (v sáčku): 65,-Kč (ekonomické); 72,-Kč (prioritní)
- Jiné (větší) balení: jako „Doporučený balíček“; „Balík Na poštu“; „Balík Do ruky“ – dle dohody
Houbový prášek:
- jako příbal k sušeným houbám (malé množství, které se vejde) – bez navýšení poštovného
- při samostatné objednávce: cena za „Doporučené psaní“ + balné (bublink. obálka a zip sáček).

Platba předem - po připsání částky na mém účtu obratem zasílám zásilku! (Na dobírku neposílám - není to výhodné ani pro příjemce).
Do "Zprávy pro příjemce" napište nejlépe vaši přezdívku (nick).

P.S.
Předpokládám, že je každému jasné, že nelze zaslat přímo plnou sklenici (jak si minule jeden zdejší už. představoval) – každý přepravce (nejen ČP) by tu sklenici rozbil. Proto bude zasláno v kart. krabici ČP (uvnitř v PE sáčku) – viz foto: P1390423.jpg.
Obavy z navlhnutí jsou bezpředmětné – za ty 2-3 dny cesty by k tomu nemělo dojít. Kdo by je přesto měl, není nic jednoduššího, než obsah vysypat na plech pečicí trouby a při cca 50°C přesušit (stačí 15 – 20 min., při mírně pootevřených dvířkách). Pak hermeticky uzavřít – nejlépe opět do sklenice s UH (či šroubovacím) víčkem – ochrana proti opětovnému navlhnutí a potravinovým molům.

Příp. zájemci pište nejlépe tu na EB - přes SZ.
Pokud mě sdělujete pošt. adresu, připište i č. mobilu. Píšu ho na zásilku k adrese, pošťák někdy předem vyrozumí - děkuji.

EDIT:
Tak nepatrné množství "stročků" a "lišek" už změnilo majitele - tudíž už nemám!
EDIT 2 (3.4.2021):
Navýšení poštovného u doporuč. psaní - důvod: pošta zdražila.

Napsal: 29 lis 2020, 20:55
od kokun
Kdo by chtěl použít zaslané houby třeba k vylepšení dizajnu kuchyně, či jako nevšední dárek, mohu (za malý příplatek) přibalit samolepku na sklenici (A až D - dle vlastního výběru). Příp. i UH víčko a barevný ubrousek. Nezapomeňte připsat k objednávce!
A kdo by si chtěl vzhled sklenice doma ještě vylepšit, použije namísto ubrousku hrubé režné plátno („pytlovinu“) a převáže konopným provázkem.

Napsal: 30 lis 2020, 17:53
od jirkati
Máš SZ.

Napsal: 01 pro 2020, 22:02
od kovar
Jendo je to nádhera! A hořčáky taky používám!

Napsal: 01 pro 2020, 22:24
od kokun
Děkuji Jožko.
Moc nás asi nebude - zatím těch několik kolegů co napsalo, o "hořčáky" ani nezavadilo - a to jsem je nabídl (k jiné zásilce) gratis.
Asi málokdo ví, jak jsou dobré třeba na léčbu "opice".
Já je pro sebe (k tomuto účelu) ani nevyužiju - totiž (téměř) vůbec nepiju :lol:

Napsal: 01 pro 2020, 22:45
od kovar
Já si je dávám do acidolfilního mléka a je to super!

Napsal: 02 pro 2020, 09:16
od Celeron
Kokun, Psilocybe bohemicu náhodou nasušenou nemáš?

Napsal: 02 pro 2020, 11:57
od kokun
:lol: Stejný dotaz tu padl už i minule - to se musíš ptát spíše těch ...náctiletých :lol:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lysohl%C3 ... Desk%C3%A1

Obrázek
Lysohlávka česká (Psilocybe serbica var. bohemica)

Napsal: 02 pro 2020, 13:01
od Celeron
Jen jsem Tě zkoušel. :lol:

Napsal: 03 pro 2020, 11:13
od pesve
Zásilka došla v pořádku.
Skvělý matroš :prst:.

Napsal: 03 pro 2020, 13:00
od ZdenekHQ
Tak přece jen je posílá, jen to nepřizná.... :D

Napsal: 03 pro 2020, 13:29
od kokun
:lol: :lol: :lol:
Dobrý vtip. Tak jsem se už dlouho nezasmál :lol:

Napsal: 03 pro 2020, 22:09
od jirkati
Tak mi dnes houby od kokuna provoněly celej barák. A prášek ze směsi by se možná nechal i šňupat.
U nás letos moc houby nerostly a množství houbařů v lesech bylo větší než velké . Takže sušené jsou parádní záchrana!
Kokun - ještě jednou díky. :D

Napsal: 03 pro 2020, 22:19
od kovar
Jendo já dělám houbové koření jinak.Sbírám více druhů(šiškovec černý,stroček trubkovitý,krásnoporka žemlička a pod.)Ale tu směs dělám v mixéru!Je to hodně jemné a nemusíš to přesévat!

Napsal: 03 pro 2020, 23:09
od kokun
Jožko děkuji za radu.
Přestože asi budu starší než ty, s houbovým kořením máš určitě víc zkušeností než já. Dříve jsem ho nedělával. Jenom ze stročků, a to jsem je nemlel (ani netříštil), ale drtil v mosazném hmoždíři - takovém:

Obrázek

A mlýnek jsem volil z obavy, že v mixéru (manželka má nožový, vysokoobrátkový) by se mohly ty houby pálit, což u (ručního) mlýnku nehrozí (ale je nutné to prosévání, protože semo-tamo propadne i větší kousek, který zase vracím do násypky a mele se znovu) :wink: