Stránka 1 z 2

Čo je soľ?

Napsal: 08 dub 2021, 17:40
od kutilmil
Prosím niekoho kto sa vyzná aby mi vysvetlil čo musí látka splnat aby sme o nej povedali že je soľ. Napriklad ked chcem o niečom povedať že to je kvapalina tak sa to musí dať liať ako voda. Aku definnicu ma ale soľ?

Napsal: 08 dub 2021, 17:46
od rnbw

Napsal: 08 dub 2021, 17:48
od jezevec
Kutilmile, poslední dobou jen žasnu nad tvými dotazy. Co jsem tě potkal, tak jsi takový nebyl.

Napsal: 08 dub 2021, 17:59
od kutilmil
TO jezevec: Čo je na tej otázke na žasnutie. Ja naozaj neviem definovať soľ.

Napsal: 08 dub 2021, 18:04
od jezevec
To jsem neměl na mysli, ale to, že se to dá hned zjistit na netu, třeba na té Wikipedii.

Napsal: 08 dub 2021, 18:23
od LADER
Zajímavá sůl je fluorid wolframový.

Napsal: 08 dub 2021, 19:16
od kutilmil
Ano to sa dá ale moc tomu nerozumiem. Preto som si myslel, že mi to tu niekto "polopate" vysvetlí. Dúfam že mi nenapíšete že tou lopatou potrebujem praštit tak ako minule...

Napsal: 08 dub 2021, 19:44
od pajosek2
Sůl je produkt,který vznikne reakcí kyseliny a zásady. Bavíme se o anorganickę chemii.

Napsal: 08 dub 2021, 19:44
od jirkati
Ono to s těmi kapalinami a solemi není tak jednoduché. Např. běžné lité sklo je z hlediska chybějící krystalické struktury také považováno za kapalinu. Kdo někdy měřil hodně staré tabule skla tak zjistil, že "spodní" konec stojící tabule je tlustší než horní. A celé to ještě zkomplikují tzv. tuhé roztoky. Proto není ani definice solí na wikipedii moc dostačující. Už vznik solí jako výsledku vybraných chemických reakcí - zpravidla reakcí kyselin a zásad - je tam hodně zjednodušený.

Napsal: 08 dub 2021, 20:19
od pajosek2
V učebnicích chemie je to jasně dané a to jsem výše popsal.

Napsal: 08 dub 2021, 20:21
od EKKAR
pajosek2 píše:Sůl je produkt,který vznikne reakcí kyseliny a zásady. Bavíme se o anorganickę chemii.
Chyba, sůl může vzniknout i z organickejch látek - nebo z jedný organický a druhý anorganický. Správná je jen ta část o vzájemný reakci kyselý a zásaditý složky - výsledkem vzájemný reakce, která se nazývá NEUTRALIZACÍ, je vzájemná sloučenina chemickejch základů obou výchozích látek zvaná SŮL a zbytek je voda, která může různým způsobem zůstávat v původním roztoku, nebo se uvolní mimo něj (třeba že se kvůli zvýšený teplotě odpaří nebo se může zachovat vázaná do krystalů nově zniklý soli).

Napsal: 08 dub 2021, 20:22
od kutilmil
Ano, takú definíciu že sol je umelo vyrobený produkt ktorý vznikne reakciou kyseliny a zásady som už počul. Otázka je ale čo je potom kuchynská soľ. Je to vôbec soľ? Tá sa predsa pokial viem buď ťaží alebo sa vyrába odparovaním morskej vody....

Napsal: 08 dub 2021, 20:25
od EKKAR
Spousta "solí" je přírodního původu, ale zároveň je umí chemie i vyrobit jednoduchýma chemickýma reakcema. Kamenná jedlá sůl jakožto chemicky "chlorid sodný" může vzniknout například reakcí roztoku louhu sodnýho NaOH a kyseliny chlorovodíkový (nebo klidně i plynnýho chlorovodíku) HCl - vznikne podle chemickýho názvosloví chlorid sodný NaCl a kysličník vodný H₂O neboli triviálníma názvama pojmenováno, jedlá sůl a voda.

Napsal: 08 dub 2021, 20:26
od xsc
Ta podmínka totiž nezní uměle vyrobený. Ale produkt, který vznikne reakcí kyseliny a zásady. Normální sůl můžeš získat reakcí NaOH a HCl.

Napsal: 08 dub 2021, 20:49
od BOBOBO
"Normální" sůl neexistuje , možná na školení trollů , no a Trebaučík zase seje moudra . On ani netuší , že existují organické kyseliny , učívalo se na II. stupni ZŠ .