Stránka 1 z 2

Brambory (odděleno)

Napsal: 29 led 2022, 13:23
od ZdenekHQ
Odděleno z vlákna Vtipy atd.

Třeba včera jsem na CB zachytil hlášku, které bych nevěřil ani omylem, protože to už je dost extrém. Dva důchodci se bavili, co měli k obědu a jeden řekl, že měl k obědu půlku velký brambory a zítra že dojí tu druhou půlku... Ale tuším, že si ji vylepšil půlkou 100g plátku sekané z Globusu.

To není námět na debatu o tom, co jí důchodci, ale o uvěřitelnosti informací. :D

Napsal: 29 led 2022, 13:55
od Artaban001
Když jsem viděl při samosběru, co je schopný pole vyprodukovat za brambory, tak bych nesnědl ani půlku takové brambory.

Napsal: 29 led 2022, 14:02
od EKKAR
Jj, průmyslový, tzv. "škrobňáky" můžou mít klidně hlízu kilovou i větší, akorát chuťově je taková ertepla na chuj ...

Napsal: 29 led 2022, 14:15
od ZdenekHQ
Běžný supermarkety nabízí spíš broky. Já kupuju po 10kg nepraný, a v tom pytlu jich není ani 10, ani 20, ale o dost víc. Velký vyberu, malý pak mírně naklíčený nechám pro otce, on si to na jaře nasází na to svoje pidipole.

Napsal: 29 led 2022, 15:50
od samec
Áno, to sú potom po niekoľkých rokoch tie malé šľachtené zemiaky. Malé prežiju, veľké sú zjedené. Prirodzená genetická evolúcia.

Kôň je obrok, dôchodca je obdeň.

Napsal: 29 led 2022, 15:53
od EKKAR
Já jezdím radši pro "worek zemniakuw" na rynek do Bystrzycze Klodzkej. Sice podražil, 15kg už nestojí 15PLN jako ješte v říjnu, ale rovnejch 20, furt to je ale levnější a mnohem kvalitnější ertepla, než například z Kaufu. Tam 5kg lákavejch umytejch vyjde na 50-60 kaček, ale po donesení domů jsou za 3-4 dny z půlky načernalý. Ty z trhu vydrží klidně 14 dní, dokud se nesežerou. A ten rozdíl ceny za 15 nebo dokonce za 30 kilo když jsem vzal před Vánocema dva pytle, mi v pohodě pokreje náklady na projetej beneli.

Napsal: 29 led 2022, 16:28
od dobrman
Já mám cca 5km sklad bramborárny, kupuju nepraný pytlík 5kg /40Kč, to vydrží tak akorát na spotřebu, protože v paneláku není šance to nějak skladovat.
Dají se tam koupit i vakuovaný oškrabaný po 2,5kg a víc, co dělají pro veř. stravování....

Napsal: 29 led 2022, 16:38
od ZdenekHQ
Ty moje z Rohlíku jsou obecně z ČR, na každým pytlu je odrůda a výrobce, případně číslo šarže. Nekazí se, ani když jsou jen na chodbě (jsem línej chodit do sklepa), ale po měsíci se už začínají "scvrkávat". Tak jdou konečně do toho sklepa, tam počkají do jara. :D

Napsal: 29 led 2022, 19:25
od Sandal
Popravdě si pěstuju brambory doma. Ty "naše" jezedácký si ani domu neberu, a to si jich můžu vzít klidně celou 9q bednu zdarma. Když vidím, co do toho perou sraček (proti plísni, selektivní herbicid proti plevelu a Roundup na desikaci) tak mi to na talíři fakt nechutná. Jedinej postřik co použiju, je proti plísni, protože bez toho to nejde. Americkeho brouka na těch dvou řádcích seberu, a plevelu se zbavím okopáním 1x za 14 dní.
Ty kupovaný, vypraný a postříkaný proti klíčivosti, a zelený jak brčál neberu. Vypraný erteple=znehodnocený.

Napsal: 29 led 2022, 19:37
od p32
EKKAR píše:Jj, průmyslový, tzv. "škrobňáky" můžou mít klidně hlízu kilovou i větší, akorát chuťově je taková ertepla na chuj ...
Ne, to s tím má velmi málo společného. Předloni jsou koupil sadbové Marabel a všichni při sklizni koukali, jak velké vyrostly. Ani ty bys jednu na oběd nesnědl celou. Domů jsem musel vybírat ty "menší". Ty úplně malé (průměr asi 4 cm) jsem nechal na sadbu na minulý rok a už to bylo lepší, sice velkých bylo dost, ale ne už tak zhovadile a tenhle rok dám zase zbytek na sadbu. Kupovat novou sadbu budu možná až příští rok, ale to bude zase podle sklizně. Jinak máme ještě 4 velké (zelené) přepravky brambor a budeme muset dělat pravidelně bramboráky, abychom je spotřebovali. :wink:

Napsal: 29 led 2022, 21:11
od BOBOBO
Osobně sním pár kilo za rok , tak si s kvalitou tolik nelámu hlavu . Koupím prané , lépe vidíš vadné . Ve sklepě nasypu na beton a za týden přeberu . Kupuji tak 30kg a pár kusů mi vydrž i do konce června . To spíš bych měl dnešních doktorů mít problém s uzeninami . Tak se snažím jíst vařený maso . A nebrat nic s dusitany , těch výrobků moc není .........
Bramory nepěstuju natáhnou na zahrádku americkýho brouka a háďátka .

Napsal: 29 led 2022, 21:40
od ZdenekHQ
Častý problém bývá, že se koupí mokrý. Pak se fakt musí nasypat na rošt a nechat uschnout. Pak se nekazí, pokud už nejsou načnutý ze skladu.

Dřív jsem bral "Vysočinu" 50kg, ale ono to v únoru už bylo fakt nejedlý. Ale na jednoroční nasázení na jaře to šlo. A otec - malý políčko, malý brambory. Mu to stačí.

Napsal: 30 led 2022, 10:32
od Michal22
My jsme měli před cca 30 lety dvě pole, jedno bylo v místě, kde až do osmdesátých letech byly louky.
A ještě mezi dvěma potoky, takže ideální stanoviště.
No a v jednom roce, který byl na polní plodiny obzvlášť plodný, jsme od tama sklidili skoro tunu brambor.
A jednu z nich (očima vybranou) jsem hodil na váhu - přesně dvě kila...
To by ti důchodci měli na týden :-)
Ale v poslední době se nám brambory vůbec nedaří, tak jsme je přestali sázet (hlavně kvůli drátovcům).

Napsal: 30 led 2022, 10:58
od konosuke
dobrman píše:Já mám cca 5km sklad bramborárny, kupuju nepraný pytlík 5kg /40Kč,
to by šlo, včera na tržnici v Polsku 10Kč/kg, velký pytel 10 kg s rabatem
2 Kč na kilu

Napsal: 30 led 2022, 11:03
od p32
BOBOBO píše: Bramory nepěstuju natáhnou na zahrádku americkýho brouka a háďátka .
Je to naopak, ale je to fuk. Právě to, že se někdo o ty brambory nestará a sází je furt na stejné místo, tak se potom diví, kolik tam má mandelinek a "háďátka". Právě kvůli takovým potvorám stačí střídat místo, kam se dají brambory a je klid.