Umíte někdo ovládat a používat multifunkční hrnec?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
samarit
Příspěvky: 116
Registrován: 16 pro 2015, 01:00

Umíte někdo ovládat a používat multifunkční hrnec?

#1 Příspěvek od samarit »

Máte někdo zkušenosti s multifunkčním hrncem?
Na trhu je řada takových hrnců a na netu jsou i nějaké recepty. Konkrétní zušenost je však k nezaplacení. Dlouho jsem vybíral jaký koupit a pak jsem podle recenzí zvolil tady ten https://eshop.salente.cz/salente-ario-- ... u-troubou/. Je k tomu návod a pár tištěných receptů, na netu jsem našel další. https://www.youtube.com/playlist?list=P ... VL8MvDkPK1 nebo https://www.youtube.com/channel/UCeVZ6f ... -oDPW-rPXw nebo https://eshop.salente.cz/recepty/videorecepty/ Bylo by fajn, kdyby se tu někdo podělil se svými zkušenosmi co ještě v ní jde vařit a péct, jak se přitom u těch receptů nastavuje režim, teplota a čas. Nenašel jsem třeba jak dobře uvařit špagety a udělat lazaně. Nebo jak s bramborovými kedlíky, potažmo plněné knedlíky. Také jsem nepochopil jak udělat 3 vejce naměko. Jak nastavím čas na 3 min.? Při pečení koláče se to dobře peče shora, ale ze spoda ne. Je na to nějaký fígl? Díky všem za rady.

Uživatelský avatar
PavelFF
Příspěvky: 4796
Registrován: 18 úno 2008, 01:00
Bydliště: Brno

#2 Příspěvek od PavelFF »

Taky jsem zvědavý na tvé pozdější praktické zkušenosti. Podle mě v tom uděláš z nadšení pár jídel a pak hrnec skončí ve skříni. Je to další zbytečný krám, velký a složitý. Stejnou práci zastane obyčejný sporák a obyčejné hrnce. Vařit v tom vajíčka je ukázka, kam člověka zavede reklama.

Například při přípravě oběda jsem odpozoroval, že jsou někdy zapotřebí až 3 různé hrnce současně. Těžko v multifunkčním hrnci současně uvaříš knedlíky, zelí a kachnu. Ale já skoro nevařím, možná se to dá uvařit sériově po sobě.

Připadá mi to jako další zázračný výrobek z reklam Horsta Fuchse. Ale snad se mýlím. Pokrok se nedá zastavit.

Uživatelský avatar
rnbw
Příspěvky: 32312
Registrován: 21 bře 2006, 01:00
Bydliště: Bratislava

#3 Příspěvek od rnbw »

Asi tak. Vajcia sa daju uvarit vsade, aj v mikrovlnke alebo konvici.

P.S. Salente je rovnaky cinsky smejd ako Evolveo.

Uživatelský avatar
DedVseved
Příspěvky: 492
Registrován: 01 črc 2019, 02:00

#4 Příspěvek od DedVseved »

Máme několik let horkovzdušný hrnec Tefal Actifry, který sice toho neumí tolik, ale několikrát za měsíc je využíván. Na vše stačí lžíce oleje a americké brambory nebo hranolky, kuřecí křídla nebo spodní stehna, krkovička na kostky jsou v tom do 30 minut.
Vrchní poklop a vnitřní pánev s obracečkou se dají mýt v myčce, takže i údržba je v pohodě.

https://www.youtube.com/watch?v=7WldZQvfPs0
https://www.youtube.com/watch?v=Ge5DAsVzWP0

Uživatelský avatar
Crifodo
Příspěvky: 14471
Registrován: 11 říj 2005, 02:00

#5 Příspěvek od Crifodo »

Bohužel baby tomu při svých shopaholických rejdech neodolají.
Svrbí je nacpaná peněženka, chtějí si přinést domů něco hezkého moderního a "cenného" tak přitáhnou tuhle píčovinu.
Princip je ten, že se v tom zezačátku jednou za tři neděle uvaří guláš nebo vývar z kostí, ale překáží to v kuchyni 24h denně. Za rok se ten sráč s displejem, tlačítkama a frikulínskou pseudologikou odstěhuje na půdu nebo do sklepa k předchozím sráčům.
Podle mě v tom uděláš z nadšení pár jídel a pak hrnec skončí ve skříni. Je to další zbytečný krám, velký a složitý.
:wink:

Uživatelský avatar
DedVseved
Příspěvky: 492
Registrován: 01 črc 2019, 02:00

#6 Příspěvek od DedVseved »

My jsme ten horkovzdušný Tefal dostali jako dárek, tak se mu na zuby nedíváme, ale využití u nás má. Když dám proti němu friťák, který zabere stejně místa, tak má hodně výhod a ten jsme tím Tefalem nahradili.
Někdo nemusí mít ani friťák, ale doma máme daleko víc nevyužitých věci jako kuchyňský robot, odšťavňovač, kráječ nebo elektrický gril. Frčí u nás pákový kávovar, topinkovač + rozpékač a toustovač.

Uživatelský avatar
samarit
Příspěvky: 116
Registrován: 16 pro 2015, 01:00

#7 Příspěvek od samarit »

Já jsem jako "DedVseved" - musím mít také každou blbinku. Robot se všemi doplňky, využíváme často. Espressovač Delongi 2x denně, toustovače...apod. Myslím, že vyhodím spíš friťák, papiňák a pekárnu, protože ten hrnec je nahradí. Hranolky se dělají bez kvant oleje. Vyzkoušel jsem už pár těch receptů a jsem nadšen. Je to velká úspora času a určitě i energie .. a také nádobí. Možná příjde někomu např. vařit vajíčka v tom hrnci směšné, ale dělá se to v páře razdva - pod tlakem, neprasknou a suprově se loupají. Už jsme upekli i koláč, plněné bramborové knedlíky také v páře razdva. Bezvadné je také tzv. pomalé vaření, kdy se to může vařit až 9 hod. s malou teplotou, kdy v potravině zůstanou všechny její hodnoty. Bezvadná je příprava jídla i s přílohou najednou. Také dopékání horkovzduchem už orestovaného a pak udušeného (pod tlakem) masa. Ten papiňák nepouští ven během provozu páru - tlak se udržuje čidlem a vypustí se až po ukončení. Po ukončení automaticky naskočí udržování teploty, takže si odebere manželka svoje a já později při návratu domů.

Uživatelský avatar
kejki
Příspěvky: 2270
Registrován: 10 lis 2009, 01:00
Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7

#8 Příspěvek od kejki »

Ten koláč musí být na podnožce, aby pod ním proudil horký vzduch a nádoba menší než hrnec, takže takový pidi.
Špagety a tlakový hrnec smrdí průšvihem, v klasickém to zalepí ventil a může to hezky bouchnout. Lasagne buď už předvařené, nebo ty kupované, které se mohou rovnou péct a pak pečení jako koláč. Pokud to bude na dně hrnce, tak to vzduch neupeče, maximálně to s tlakovou poklicí nějak povařit a pak orestovat (ale ten výkon je na orestování dost slabý).

Asi je téma spíš pro babské weby, bylo to na dámě, ale smazali to a snad bude něco na mimibazaru. Z té dámy jsem ukládal horkovzdušný hrnec, ale nevím, jestli tam byly i ty tlakové hrnce.

Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ZdenekHQ »

Máte někdo tenhle hrnec s funkcí sous-vide? To bych chtěl technicky vidět.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Uživatelský avatar
josef_novak
Příspěvky: 685
Registrován: 06 kvě 2017, 02:00

#10 Příspěvek od josef_novak »

To je to vaření v nízké teplotě, kdy musí být potravina zavakuována. Asi nic extra to nebude, jenom to bude držet zadanou teplotu.
Podobně peču/dusím třeba hovězí na svíčkovou. Dám "svázané" maso i se zeleninou do pekáče s pokličkou a peču to od večera do rána na 70°C. Obojí se rozpadá, kde zeleninu rozmixuju a provařím se šlehačkou a maso nakrájím na plátky a přidám do omáčky.
Naposledy upravil(a) josef_novak dne 20 lis 2021, 17:53, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

Já vím, co to je. Jen chci vidět, jak to oni řeší. "Pomalej hrnec" umí snad každej.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Uživatelský avatar
josef_novak
Příspěvky: 685
Registrován: 06 kvě 2017, 02:00

#12 Příspěvek od josef_novak »

Spíš jsem se chtěl já zeptat, jestli to je ono, pak jsem si to našel. Už jsem napsal, že podobnou metodou peču v troubě. Akorát nevakuuju :lol: Asi to v tom sáčku zůstane i se šťávou, což může a nemusí být to nejlepší. U mě šťáva stejně zůstane v omáčce.

Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ono to není zrovna určený pro masa do omáček, spíš pro samostatný podávání s nějakou přílohou.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Uživatelský avatar
josef_novak
Příspěvky: 685
Registrován: 06 kvě 2017, 02:00

#14 Příspěvek od josef_novak »

Určitě to bude šetrnější třeba k rybám. S bylinkou uvnitř se ty chutě během těch hodin propojí lépe. Jenže jak už tu zaznělo, aby to zase nebyly krámy navíc.
Mě by zase lákal konvektomat, v práci mi masa z toho velmi chutnají, ale na doma to je pro 3-4 člennou rodinu zbytečný luxus.

Uživatelský avatar
keemo
Příspěvky: 4996
Registrován: 10 zář 2007, 02:00
Bydliště: Ostrava, Bratislava

#15 Příspěvek od keemo »

Hlavne bych chtel videt konvektomat co se vleze do normalni kuchyne a pak ten vyluxovany ucet :D mozna aj dvakrat-podruhe pri fakturaci za elektrinu :D

Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“