Vaříme při bastlení II
Moderátor: Moderátoři
Je tady nějakej bramborář? Mám možnost koupit několik pytlů brambor odrůda Adéla za 7 kaček kilo. Nerad bych ale nakoupil a v prosinci je vyházel pro půlmetrový klíče.
Na netu jsem našel recenzi: Adéla: ranná odrůda, velký výnos, výborná chuť, varný typ B. Neklíčí až do pozdního jara. Skladovatelnost dlouhodobá – duben.
Nějak tomu nerozumím. Myslel jsem, že ranný brambory se sklízej někdy v červnu až červenci. Tak jak to může vydržet uskladněný tak dlouho? Máti vždy tvrdila, že na uskladnění musí být pozdní odrůda.
No a další je, že jsou na Adélu na netu stížnosti, že ze stejnýho pytle se jich půlka rozvaří a druhá zůstane tvrdá. Prý to souvisí s rychlostí růstu před obdobím sucha a po období sucha. Tak z toho už jsem docela jelenem.
Brát nebo nebrat? Dřív jsme kupovali tak 2,5-3 metráky pro tři lidi.
Na netu jsem našel recenzi: Adéla: ranná odrůda, velký výnos, výborná chuť, varný typ B. Neklíčí až do pozdního jara. Skladovatelnost dlouhodobá – duben.
Nějak tomu nerozumím. Myslel jsem, že ranný brambory se sklízej někdy v červnu až červenci. Tak jak to může vydržet uskladněný tak dlouho? Máti vždy tvrdila, že na uskladnění musí být pozdní odrůda.
No a další je, že jsou na Adélu na netu stížnosti, že ze stejnýho pytle se jich půlka rozvaří a druhá zůstane tvrdá. Prý to souvisí s rychlostí růstu před obdobím sucha a po období sucha. Tak z toho už jsem docela jelenem.
Brát nebo nebrat? Dřív jsme kupovali tak 2,5-3 metráky pro tři lidi.
Jirka
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
No tak ty brambory nedávej do tmy. Do sklepa, do chladu, ale s oknem.
Se mnou se už pohádalo tolik lidí, co nakonec zjistilo, že mám na jaře brambory jen s krásnýma klíčkama.
Můj otec to nepochopil dodnes.
Co si asi ta brambora myslí, když je ve tmě?
Se mnou se už pohádalo tolik lidí, co nakonec zjistilo, že mám na jaře brambory jen s krásnýma klíčkama.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Co si asi ta brambora myslí, když je ve tmě?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
Aha, další. ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
To drátěný sklo, co propouští minimum světla (určitě bude hrát roli i spektrum) a navíc je na sever ty brambory drží na hraně. Navíc díky šlechtění je ten bramborovej "jed" už dávno deaktivován. Jo, objevuje se kolem klíčků, ale to už nikdo nejí, to je na sadbu.
Taky jsem zažil půlmetrový bílý klíče, ale to už nejde zasadit.
No každopádně je to vyzkoušeno hromadou let.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
To drátěný sklo, co propouští minimum světla (určitě bude hrát roli i spektrum) a navíc je na sever ty brambory drží na hraně. Navíc díky šlechtění je ten bramborovej "jed" už dávno deaktivován. Jo, objevuje se kolem klíčků, ale to už nikdo nejí, to je na sadbu.
Taky jsem zažil půlmetrový bílý klíče, ale to už nejde zasadit.
No každopádně je to vyzkoušeno hromadou let.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Adéla je dobrá, ale není to velmi ranná odrůda stejně jako Marabel. Sadí se spíše v polovině dubna a sklízí za 3 měsíce. Uskladnění přes zimu nesmí jít s teplotou pod 5℃ a taky ne nad 10℃, aby nezmrzly nebo nezačaly klíčit. Přikrytí je nejlepší obyčejnými novinami tak, aby tam šlo opravdu málo světla (kvůli "zelenému odstínu"). Dávám tak na sebe 9 velkých přepravek a nahoru pak přehodím starou deku, aby to dýchalo, ale bylo ve tmě. Za zimu je musíš 2-3x zkontrolovat a lehce probrat. Sklízejí se nejdříve začátkem července (pár domů), ale spíše koncem července a já je měl uskladněné do konce června, kdy už nám začaly docházet a asi 40 ks jich začalo klíčit. Ty jsem zasadil začátkem července a začátkem října jsou hotové a docela velké. Musí se to vždy pohlídat a první měsíc občas zalívat pokud je sucho. Zítra budu kopat zbylou třetinu (asi 12 kopečků) než začne pršet.
Pozdní brambory se sází jen na skladování a prodej do obchodů.
Mimochodem, "Navíc díky šlechtění je ten bramborovej "jed" už dávno deaktivován." je blbina. Takhle to prostě nefunguje.
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Pozdní brambory se sází jen na skladování a prodej do obchodů.
Mimochodem, "Navíc díky šlechtění je ten bramborovej "jed" už dávno deaktivován." je blbina. Takhle to prostě nefunguje.
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
Mně se líbí, že Ty jsi ochoten neustále bojovat na všech frontách. Ano, stopové množství tam je, ale v místech, který určitě nechceš jíst. Leda bys chtěl zkusit bramborovou Maryšu.p32 píše:...Mimochodem, "Navíc díky šlechtění je ten bramborovej "jed" už dávno deaktivován." je blbina. Takhle to prostě nefunguje.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Rajčat se nebojíš?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
Na Rohlíku probíhá nějaká bitka, to jsem zvědavej, co se dozvím oficiálně z médií.
PS. Jo tak Brno už vím. Snad to rozchodí. Že já vždycky, když mám blbej pocit, tak se něco stane...
PS. Jo tak Brno už vím. Snad to rozchodí. Že já vždycky, když mám blbej pocit, tak se něco stane...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]