mikrovlnka na ohati jidla v plechovych kastrolech ???
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem si dal párkrát do mikrovlny ohřát plzeň, protože byla ledová a bolelo mě v krku, a taky nic, i když alobalu je tam až až.
Na druhou stranu moje mama tam vrznula kastrol s gulášem, chvilku hromy blesky a pak půl hodiny tma. Pak se probrala k životu a už slouží dlouhý roky, asi tenkrát ještě dělali poctivý ochrany.
Na druhou stranu moje mama tam vrznula kastrol s gulášem, chvilku hromy blesky a pak půl hodiny tma. Pak se probrala k životu a už slouží dlouhý roky, asi tenkrát ještě dělali poctivý ochrany.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- zdenoeddie
- Příspěvky: 2411
- Registrován: 31 říj 2007, 01:00
- Bydliště: uz len Presov :)
- Kontaktovat uživatele:
Ano je to mozne. Pri oprave uvlniek sa mi to takisto neraz stalo. Je to tym ze voda nevrie v celom objeme, ale len vo "vnutri" (v dosledku neviem coho, k tomu som sa nedopatral, ale tipujem preto ze sa neohrieva rovnomerne v celom objeme, cize uvlny posobia len na jedno miesto, preto je lepsie pri ohreve caju a tak nedavat hrncek dostredu, ale na okraj aby sa tocil po celom obvode taniera, ak som to tak urobil tak sa mi ani raz nestalo aby to "buchlo", takze asi moja teoria je spravna), a ked ohrev prestane a otvoris dvierka, tak to zacne vriet.
Utajený var je fyzikální proces, jinak se tomu také říká přehřátá kapalina, je to obdoba kapaliny přechlazené - prostě pokud je kapalina ROVNOMĚRNĚ V CELÉM OBJEMU OHŘÍVÁNA (zdenoeddie se mýlí - právě nerovnoměrný ohřev by způsobil normální var) BEZ POHYBU NEBO BEZ CIZÍHO PŘEDMĚTU, nedochází v ní k viditelné tvorbě bublin neboli varu ani po dosažení teploty, při níž daná kapalina při daném tlaku NORMÁLNĚ vře. Obdobně pokud je rovnoměrně bez pohybu chlazena, zůstává kapalná i při teplotě pod bodem tuhnutí. Znají to letci - vletí do mraku (zejména bouřkového), kde je vzduch nasycen kapkami vody, zchlazené pod nulu. Protože tyto kapky jsou de facto destilovaná voda a neobsahují žádná zrnka prachu neboli KRYSTALIZAČNÍ JÁDRA, zůstávají v podobě kapaliny. Po nárazu na povrch letadla se ale prudce změní jejich skupenství - a letadlo se pokryje námrazou. Nebeští jezdci a spousta románů i dokumentárních publikací o letech ve velkých výškách za WW II jsou velmi dostupné příklady.
Stejně tak přehřátá kapalina nevře, dokud nemá mechanický podnět - prudký pohyb nebo cizí těleso. Proto pohárek přehřáté vody vykypí po vsypání lžičky cukru nebo instantní kávy nebo i po vhození samotné lžičky. Kdo se zabývá chemií, určitě zná pojem "varný kamínek" - je to střep inertní keramiky, který se vhazuje do kapaliny, kterou je potřeba bezpečně ohřívat - "kamínek" se po dně nepatrně pohybuje a způsobuje tím soustředění prvotního varu na svůj povrch - takto "ošetřená" kapalina se tedy nedá přehřát aniž by se začala normálně vařit. V mikrovlnce pak tuto fukci zastoupí obyčejná lžička.
A co se týče kovu v u-vlnce - pokud se jedná o kov s dokonale svařenými a dostatečně masivními částmi, kde se naindukované vf proudy mohou dokonale zkratovat, nic se neděje. Pouze část vf výkonu se spotřebuje v kovu a ne v ohřívaném jídle. Pouze pokud jde o kov v tenké vrstvě nebo neuzavřené kovové části s nedokonalým kontaktem (kovové zdobení nádobí = "zlacení", Alobal a podobné fólie, pouze pletená ale ne svařená síta apod.), může naindukované vf napětí vyvolat přepálení tenké vrstvy a následné jiskření, které samo o sobě u-vlnce NEŠKODÍ - ale může rozstřikem žhavého kovu poškodit vnitřní části trouby nebo zapálit například rozstříknutý omastek. Z téhož důvodu do u-vlnky nepatří těkavé kapaliny a už vůbec ne hořlaviny typu líh nebo benzín... V tomto filmové dramaturgie líčící "časované bomby" z nádobky s hořlavinou vložené do u-vlnky s opožděným rozběhem VÝJIMEČNĚ nelžou...
Stejně tak přehřátá kapalina nevře, dokud nemá mechanický podnět - prudký pohyb nebo cizí těleso. Proto pohárek přehřáté vody vykypí po vsypání lžičky cukru nebo instantní kávy nebo i po vhození samotné lžičky. Kdo se zabývá chemií, určitě zná pojem "varný kamínek" - je to střep inertní keramiky, který se vhazuje do kapaliny, kterou je potřeba bezpečně ohřívat - "kamínek" se po dně nepatrně pohybuje a způsobuje tím soustředění prvotního varu na svůj povrch - takto "ošetřená" kapalina se tedy nedá přehřát aniž by se začala normálně vařit. V mikrovlnce pak tuto fukci zastoupí obyčejná lžička.
A co se týče kovu v u-vlnce - pokud se jedná o kov s dokonale svařenými a dostatečně masivními částmi, kde se naindukované vf proudy mohou dokonale zkratovat, nic se neděje. Pouze část vf výkonu se spotřebuje v kovu a ne v ohřívaném jídle. Pouze pokud jde o kov v tenké vrstvě nebo neuzavřené kovové části s nedokonalým kontaktem (kovové zdobení nádobí = "zlacení", Alobal a podobné fólie, pouze pletená ale ne svařená síta apod.), může naindukované vf napětí vyvolat přepálení tenké vrstvy a následné jiskření, které samo o sobě u-vlnce NEŠKODÍ - ale může rozstřikem žhavého kovu poškodit vnitřní části trouby nebo zapálit například rozstříknutý omastek. Z téhož důvodu do u-vlnky nepatří těkavé kapaliny a už vůbec ne hořlaviny typu líh nebo benzín... V tomto filmové dramaturgie líčící "časované bomby" z nádobky s hořlavinou vložené do u-vlnky s opožděným rozběhem VÝJIMEČNĚ nelžou...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
A kutilmile - nelituju tě !!!
- zdenoeddie
- Příspěvky: 2411
- Registrován: 31 říj 2007, 01:00
- Bydliště: uz len Presov :)
- Kontaktovat uživatele:
Mne voda vrela aj normalne pri zavretych dvierkach-normalny pohar z ikey za 12 korun,ten skleneny myslim 2 a pol deci,v nom voda a varila sa.ked som videl ze buble,otvoril dvierka dal sacok s cajom a bolo.keby voda nevrela normalnym sposobom ako by som vedel ze vrie a je cas tam dat caj??ked chcete aj vam to nahram na video:D
Ono to totiz nefunguje vzdy...je tam vic faktoru. Napriklad, kdyz ti bude cukat talir, tak se hladina hybe. Kapis?keemo píše:Mne voda vrela aj normalne pri zavretych dvierkach-normalny pohar z ikey za 12 korun,ten skleneny myslim 2 a pol deci,v nom voda a varila sa.ked som videl ze buble,otvoril dvierka dal sacok s cajom a bolo.keby voda nevrela normalnym sposobom ako by som vedel ze vrie a je cas tam dat caj??ked chcete aj vam to nahram na video:D
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Delidad píše:Pánové, když jste u toho ohřívání, mám doma keramický hrnek a ten se zahřívá více než tekutina uvnitř. Dokonce i ucho. Čím to je? Že by ta keramika byla vodivá. Žádné kovové proužky tam nejsou.
Skús dať prázdny hrnček do mikrovlny a zapni na pár sekúnd. Ak sa zahreje, buď je keramika vlhká, alebo hlina v nej obsahuje kovové prímesi.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.