Zdravíčko kolegové.
Chtěl bych rodičům koupit na vánoce pekárnu chleba..
Jelikož všichni dobře víte,že se spíše zajímám o "točivé" elektrické spotřebiče a pekárny jsou pro mne něco jako španělská vesnice tak se na vás obracím s prosbou o pomoc při výběru.. Nemám s nimi žádnou zkušenost a proto se obracím na Vás.. Prosím o výběr modelů s cenovkou do 2000 kč - něco jako za málo peněz hodně muziky - modely yaspoň s displejem a odloženým startem...
Díky moc za info,nápady a rady ke koupi. H.
Už 5 let používáme pekárnu UNOLD xxxx.Zrovna včera jsem si však odzkoušel upéct kváskový chlér v troubě v klasických stolových kamnech,ve kterých topím měkkým dřevem.Chléb byl podstatně chutnější a nadýchanější.Je to sice pracnější a časově náročnější,ale dobrý šmak chleba to vynahradí.
Pekárny jsou +- stejné. Je to opravdu spíš otázka osobních preferencí. Jak co se značky týká, tak počtu háků. Měli jsme na dva a když odešla, koupili jsme na jeden. Záleží na tom, jak často nebo pro kolik lidí ten chleba bude. Jestli jsou sami dva, pak bych asi volil menší na jeden hák. Pokud nemají chleba každý den k snídani, obědu a večeři, bude jim stačit. Je lepší péct častěji, než mít chleba dlouho. I když vydrží, je lepší čerstvý. Krajíce jsou sice víc do čtverce, ale to asi jediná nevýhoda.
Nemá cenu se soustředit na všelijaké pseudo vychytávky, použijí se párkrát a skončí v zapomění. Alepoň u nás to tak je. K pekárně byla ještě jedna nádoba na sladké pečení, ale zkusili jsme to párkrát a nic moc. Stejné je to s programy, nakonec se skončí u jednoho, který budou mít vychytaný.
To jsou moje zkušenosti s pekárnami se kterými jsem začínal v dobách, kdy tady byly k mání snad jen ve dvou obchodech a třech typech. Ostatně koukni na moje stránky. Nejsou sice už moc aktuální, ale některé věci platí stále.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Domací pekárna není jen o pečení chleba, jen na to by byla spíše zbytečná. Při výběru je důležitá volba 1/2 metličky, po té výdrž nádoby a metliček za více let (recenze) a potom dizajn provedení a kam se to postaví. Děláme v tom těsto na domácí housky, na pizzu, marmelády, vánočku, žitný i obyčejný chleba, těsto na knedlíky aj. Vždy to záleží hlavně na využití a to bych doporučil lehce prodiskutovat. Není problém v pekárně cokoliv zpracovat a pak nechat péct v normální troubě nebo si to nastavit večer a ráno to mít hotové k vyklopení a k jídlu.
To je právě omyl, čerstvý je jen chutnější. Lepší je právě tak 1-2 dny uleželý a taky právě zdravější. Oproti kupovaným neplesniví ani za týden, ale oschne a dá se použít např. na topinky (tvrdší na zloděje).
Zdravější asi ano, proto nám na vojně dávali do stráže 2 dny starej.
Je to otázka preferencí. Já mám rád čerstvý, namazný máslem a olomoucké na něj.... Nebo s pěknou vrstvou domácího Rillettes. Není to sice zdravé, ale zato móc dobré, stejně jako chleba s doma vyškvařeným sádlem se škvarkama. A na topinky většinou nezbyde, právě proto, že je chutnější.
To jsme ale odbočili, dotaz zněl jinak než co na chleba.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Za mě nekupuj hlavně Etu.Ten čínský šmejd jsem 3 krát reklamoval.Ted máme nějakou gorenje a ta se nezastaví.Protože jsou doma líný tak v tom i zadělávaj na knedlíky a na buchty.
my doma používame dva krát týždenne pekáreň ETA Siesta (dvojmetličková) už tretím rokom a zatiaľ bez najmenšej vady. raz som ju ale už mal rozobranú ale to bolo vlastnou vinou, nepozornosťou sa na sieťový kábel položil "dekel" pečiacej Remosky ... takže som ho vymenil za nový a fičí dalej.
Panove. Dekujk za plodnou diskusi. Mno bydli s nimi jeste bratr a ja sem tam prijedu na navstevu. Pamatuji si ze sem kdysi jed domaci chleb s pekarny a byl vynikajici. Co se tyce michani kynuteho testa... Jak to funguje ? To kyne nejak zatepla ? Mamka ma uz padesat a je po operaci rukou. Hnetac k robotu nevyuziva - nechapu proc... A vse dela rucne v mise s vareckou... A ruky boli.. Premyslim nad Zelmerem anebo Gorenje.. Eta uz davno neni co byvavala
Hnětení těsta probíhá tak, že se do pekárny nasype chlebová směs (mouka, kmín, kvasnice, sůl, a co já vím ještě) a pekárna tak 10-30 minut míchá a potom za mírně zvýšené teploty nechá těsto nakynout - to může trvat i dvě hodiny. Nakonec se peče.
Vybírat podle značek už není potřeba - všechno se vyrábí v jedné čínské fabrice, tak je jedno, jestli si člověk vybere Etu, Gorenje, Zelmer, Quigg, Bravo, Domo, Sana, Bielmeier, Davo, nebo původní BM1403 zn. Donlim (Gungdong Xinbao Electrical Appliances)
http://domacipekarny.dama.cz/pekarny.php - srovnání, i když už to asi neaktualizují.
Já mám z Lidlu, nádoba je shodná s některou Etou a některou Moulinexkou, takže skutečný výrobce je nějaká linka v Číně. Ale co mám jednu shodnou s ETou Siesta, tak má třeba jiný program na sladký chléb = bochánek a není tak jemný, jako z Silvercrestu. Měl jsem půjčenou Moulinex a dělala bledé těsto, píšou to i na té srovnávací stránce, ale je to kus od kusu.