Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.
Yarda1 píše:ale prý třeba zavařené meruňky mají delší životnost
Potvrzuji, merunu nemám na zahradě 5 let a půlky, co jsem z ní zavářel jsou
jak kdyby byly letošní.
Až sem vlítnou mochametání, tak budem hodně rádi, že máme něco nakřečkovanýho ve sklepě. Uvědomujete si, že jak lehnou hyper/super, tak za 2-4 dny nemá půl národa co žrát a za pár týdnů se bude umírat hlady?
Jirka
Toho ovoce,marmelády a šťáv bych se nebál,pokud tam není plesnivina.U zeleniny (cibule,kukuřice,rajčata,papriky,řepa,mix...) se změní chuť a barva,ale blbě mi z toho nebylo.Jen s polívkama,sádlem a masem bych byl hodně opatrnej.
A víčka bych doporučoval u starších flašek znova přemáznout barvou na kov,aby nerezly(u konzerv celej povrch).
Mám s tímto přímou zkušenost- cca v roce 1999 jsem vezl strýcovi mač do pálenice. Po cestě mě vykládal, jak měl málo modrýho, tak tam ještě dosbíral špendlíky. A pořád mu tam chybělo, tak to dosypal jahodovýma kompotama po babičce. Babička umřela v roce 1989, minimálně rok předtím už jen polehávala po špitálech. Takže zavařeniny musely být minimálně 11 roků starý.
V pálenici to vypálili a byla z toho moc dobrá kořalka. Každý kdo ji ochutnal, mě to potvrdil. Takže- pokud nejsou ty zavařeniny plesnivé, klidně je nech zkapalnit.
A ty bramborové placky- máti je občas dělá, na tefonové pánvi. Defakto mají neutrální chuť. S povidlama jsou úplně mňamózní. Ještě si pamatuju (když jsem byl děcko) jak je dělávala paní sousedka, měla klasický šporák v kuchyni, placky dělala přímo na plátech. Výborné, nepřekonatelné...
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
No to je mi informace! 25 let umím oboje, v tomto mě netřeba školiti.
Bramborák je z syrovejch a placky z studenejch vařenejch.
To ale nic nemění na faktu, že bramborový placky jsou slaný, sice ne moc, ale jsou, aspoň u mě.
Jirka
Kombinace slaný a sladký se přece nevylučuje. Těsto na palačinky se taky solí.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
I na buchte se solí . Všechen cukr lze na pití převrátit , nedělit . Stejně jsou švestky nejspíše vypeckopvané , takže je to fuk . Počkal bych ale na teplo . A musíš !! to vodou naředit .
Pravda je, že hodně záleží na tom jak je to zavařené a někdy i rozvařené. Pokud tam není plíseň, tak to bude i k jídlu s menší technickou úpravou. Okurky asi budou už jen jak blato, takže ty asi ee.
Jinak brambory samy o sobě jsou zdrojem cukru, takže jsou určitě chutnější bramboráky při takovém tom delším osmahnutí až křupají.
Ony ty (pra)babičky většinou uměly hlavně s moukou, bramborama a zeleninou, masa bylo málo, s tím občas bojovaly....
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Tak jsem vytáhl sklenici třešní a půlku zblajzl. Odhadem 2006-2007. Dobrý a nerozblemtaný. No pokud se zejtra neozvu, tak vězte, že jsem po nich zcepeněl.
Jirka