Jak dlouho vydrží obsah skleněných zavařovaček?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Celeron
Příspěvky: 16140
Registrován: 02 dub 2011, 02:00
Bydliště: Nový Bydžov

#16 Příspěvek od Celeron »

Yarda1 píše:ale prý třeba zavařené meruňky mají delší životnost
Potvrzuji, merunu nemám na zahradě 5 let a půlky, co jsem z ní zavářel jsou
jak kdyby byly letošní.
Až sem vlítnou mochametání, tak budem hodně rádi, že máme něco nakřečkovanýho ve sklepě. Uvědomujete si, že jak lehnou hyper/super, tak za 2-4 dny nemá půl národa co žrát a za pár týdnů se bude umírat hlady?
Jirka

Uživatelský avatar
weed_smoker
Příspěvky: 2675
Registrován: 02 pro 2011, 01:00
Bydliště: Jaroměř

#17 Příspěvek od weed_smoker »

Toho ovoce,marmelády a šťáv bych se nebál,pokud tam není plesnivina.U zeleniny (cibule,kukuřice,rajčata,papriky,řepa,mix...) se změní chuť a barva,ale blbě mi z toho nebylo.Jen s polívkama,sádlem a masem bych byl hodně opatrnej.
A víčka bych doporučoval u starších flašek znova přemáznout barvou na kov,aby nerezly(u konzerv celej povrch).

Uživatelský avatar
konosuke
Příspěvky: 9483
Registrován: 18 pro 2006, 01:00
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

#18 Příspěvek od konosuke »

sakryš...dyť je to tam napsaný...best before end :D
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)

Uživatelský avatar
Celeron
Příspěvky: 16140
Registrován: 02 dub 2011, 02:00
Bydliště: Nový Bydžov

#19 Příspěvek od Celeron »

weed_smoker píše:Toho ovoce,marmelády a šťáv bych se nebál,pokud tam není plesnivina.....
To je jasný, proslazený, prosolený a usušený věci vydržej dlouho i bez jiný konzervace. Dokonce i v tropech, kde chleba zplesniví za 1 den.
Jirka

Uživatelský avatar
Davidsev
Příspěvky: 717
Registrován: 02 bře 2007, 01:00
Bydliště: Štatl

#20 Příspěvek od Davidsev »

Celeron píše:
stasek píše:K marmeládám asi tolik: .... jak chutnaly a voněly na bramborových plackách.
Slaný bramborový placky s sladkou marmeládou? 8O
Bramborová placka není bramborák :wink:
Eletrika je sviňa, kope a neni vidět :hool:

Uživatelský avatar
stasek
Příspěvky: 2191
Registrován: 15 srp 2005, 02:00

#21 Příspěvek od stasek »

Přesně tak, pečený jen na plotně, rozměr a tloušťka jako lívanec. To je s povidly bašta.

Uživatelský avatar
Michal22
Příspěvky: 7655
Registrován: 28 bře 2012, 02:00
Bydliště: Brno

#22 Příspěvek od Michal22 »

Mám s tímto přímou zkušenost- cca v roce 1999 jsem vezl strýcovi mač do pálenice. Po cestě mě vykládal, jak měl málo modrýho, tak tam ještě dosbíral špendlíky. A pořád mu tam chybělo, tak to dosypal jahodovýma kompotama po babičce. Babička umřela v roce 1989, minimálně rok předtím už jen polehávala po špitálech. Takže zavařeniny musely být minimálně 11 roků starý.
V pálenici to vypálili a byla z toho moc dobrá kořalka. Každý kdo ji ochutnal, mě to potvrdil. Takže- pokud nejsou ty zavařeniny plesnivé, klidně je nech zkapalnit.
A ty bramborové placky- máti je občas dělá, na tefonové pánvi. Defakto mají neutrální chuť. S povidlama jsou úplně mňamózní. Ještě si pamatuju (když jsem byl děcko) jak je dělávala paní sousedka, měla klasický šporák v kuchyni, placky dělala přímo na plátech. Výborné, nepřekonatelné...
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...

Uživatelský avatar
Celeron
Příspěvky: 16140
Registrován: 02 dub 2011, 02:00
Bydliště: Nový Bydžov

#23 Příspěvek od Celeron »

Davidsev píše:Bramborová placka není bramborák :wink:
No to je mi informace! 8O 25 let umím oboje, v tomto mě netřeba školiti. :)
Bramborák je z syrovejch a placky z studenejch vařenejch.
To ale nic nemění na faktu, že bramborový placky jsou slaný, sice ne moc, ale jsou, aspoň u mě.
Jirka

Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od ZdenekHQ »

Kombinace slaný a sladký se přece nevylučuje. Těsto na palačinky se taky solí.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Uživatelský avatar
BOBOBO
Příspěvky: 18110
Registrován: 25 úno 2008, 01:00
Bydliště: Rychnovsko

#25 Příspěvek od BOBOBO »

I na buchte se solí . Všechen cukr lze na pití převrátit , nedělit . Stejně jsou švestky nejspíše vypeckopvané , takže je to fuk . Počkal bych ale na teplo . A musíš !! to vodou naředit .

p32
Příspěvky: 15069
Registrován: 13 led 2007, 01:00
Bydliště: Olomouc

#26 Příspěvek od p32 »

Pravda je, že hodně záleží na tom jak je to zavařené a někdy i rozvařené. Pokud tam není plíseň, tak to bude i k jídlu s menší technickou úpravou. Okurky asi budou už jen jak blato, takže ty asi ee.
Jinak brambory samy o sobě jsou zdrojem cukru, takže jsou určitě chutnější bramboráky při takovém tom delším osmahnutí až křupají. :wink:

Uživatelský avatar
BOBOBO
Příspěvky: 18110
Registrován: 25 úno 2008, 01:00
Bydliště: Rychnovsko

#27 Příspěvek od BOBOBO »

No u tchýně dělají tzv. trhanec - to jest v sádle upečený z bramborového těsta ovocný koláč sypaný cukrem . To tedy nemusím ....

Uživatelský avatar
serviceman
Příspěvky: 4005
Registrován: 09 črc 2013, 02:00

#28 Příspěvek od serviceman »

Moje babička dělávala na tálech bramboráky se švestkami, sypané cukrem - sen!
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).

Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ony ty (pra)babičky většinou uměly hlavně s moukou, bramborama a zeleninou, masa bylo málo, s tím občas bojovaly....
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Uživatelský avatar
Celeron
Příspěvky: 16140
Registrován: 02 dub 2011, 02:00
Bydliště: Nový Bydžov

#30 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem vytáhl sklenici třešní a půlku zblajzl. Odhadem 2006-2007. Dobrý a nerozblemtaný. No pokud se zejtra neozvu, tak vězte, že jsem po nich zcepeněl. :lol:
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“