Jak dlouho vydrží obsah skleněných zavařovaček?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Celeron
Příspěvky: 16140
Registrován: 02 dub 2011, 02:00
Bydliště: Nový Bydžov

Jak dlouho vydrží obsah skleněných zavařovaček?

#1 Příspěvek od Celeron »

Zdědil jsem po babičce plnou špajz zavařovaček. Zajímalo by mě, jak dlouho vydrží ve sklenicích a zavařovacím plechovým víčkem okurky, třešně, půlky meruněk, švestek a marmelády a džemy z "zahrádkářských přebytků", tedy domácí poctivý zavařování. Mám knihu "Nakládáme a zavařujeme" ale kupodivu tam na téma životnosti není ani čárka.
Problém je, že ne všechno je popsaný co to je a kdy to vzniklo.
Napadlo mě, jestli by to nešlo zkvasit a vypálit, neb kudy teče, tudy léčí. Jenže na Single malt je toho od každýho málo, tak 10-20 sklenic. Co takhle blended meruňka + švestka? To by bylo dohromady s marmeládama asi 80l. Třešeň k tomu asi ne, co?
Alkoholu zdar!
Jirka

Uživatelský avatar
rnbw
Příspěvky: 32312
Registrován: 21 bře 2006, 01:00
Bydliště: Bratislava

#2 Příspěvek od rnbw »

Ak to nie je plesnive, tak to bude jedle aj po mnohych rokoch.

Uživatelský avatar
ohryzek36
Příspěvky: 2369
Registrován: 24 pro 2008, 01:00
Bydliště: Zlínsko

#3 Příspěvek od ohryzek36 »

Zavařeniny (nepočítám ty okurky) i marmelády jdou nechat zkvasit a vypálit docela jednoduše - samotné jsme to sice ještě nezkoušeli, ale po nasypání do poloprázdné bečky (třeba s jabkama nebo podobnou směsí - prostě přebytky z ostatních beček a podobné zbytky - klidně i ty třešně) a pořádném promíchání všechno fungovalo tak, jak má 8-) .

Jo, plesnivé to pochopitelně být nesmí...

Uživatelský avatar
kejki
Příspěvky: 2270
Registrován: 10 lis 2009, 01:00
Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7

#4 Příspěvek od kejki »

Zůstává to sterilní i jedlé, ale zhoršují se senzorické vlastnosti (kousky měknou a je to jako bláto). Rodiče vylévali mošt který přešel povodní 2002, protože ho nějak nikdo nepil a nic mu nebylo. Popravdě spíš všichni zapoměli, že v tom sklepě něco zbylo.

Uživatelský avatar
serviceman
Příspěvky: 4005
Registrován: 09 črc 2013, 02:00

#5 Příspěvek od serviceman »

Z vlastní zkušenosti - po asi dvaceti letech je z toho bláto - zavařeno ve sklenicích se skleněným víčkem.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).

Uživatelský avatar
medulin
Příspěvky: 471
Registrován: 10 črc 2009, 02:00
Bydliště: Evropská unie

#6 Příspěvek od medulin »

Máme taky takové zavařeniny i více jak 23 let staré a běžně je jím. Je to sice už rozmočené, ale pořád dobré. Některé ale nevydržely :( Víčko prohnilo nebo dobře netěsnilo.

Uživatelský avatar
bandolik
Příspěvky: 78
Registrován: 26 zář 2014, 02:00

#7 Příspěvek od bandolik »

Technicky pokud je to dobře zavařené tak tak to vydrží i tisíce let. Stačí si vzpomenout co našli v pyramidách. Samosebou pokud proženeš palírnou jistě to nebude na škodu osobně alkohol nemusím ale pokud nevíš co tam přesně je bude lepší to sterilizovat. Ty okurky bych tam ale nedával nejspíš by to dostalo dost zvláštní příchuť :lol: :lol: :lol:

Uživatelský avatar
ygrik
Příspěvky: 62
Registrován: 15 úno 2010, 01:00
Bydliště: Nitra

#8 Příspěvek od ygrik »

Odporúčam tiež premeniť zaváraniny na ušľachtilé tekuté skupenstvo. Ja robím domáceho hobby zavárača, ale len toľko fliaš, čo stihneme skonzumovať tak do 2 - 3 rokov. Uhorky a marmelády maximálne do 4 rokov.

to Celeron : daj nám vedieť ako dopadne skvapalnenie

Uživatelský avatar
breta1
Příspěvky: 3454
Registrován: 09 zář 2005, 02:00

#9 Příspěvek od breta1 »

Znám jednoho, který přímo pase a žebrá o staré ovocné zavařeniny, přidává to do svého kvasu. Několikrát jsem byl na "koštu" a nemá to chybu.

hakamusai
Příspěvky: 943
Registrován: 17 dub 2007, 02:00

#10 Příspěvek od hakamusai »

23 let staré ? -to bych našel taky.Jestli najdu odvahu,zkusím otevřít a případně i ochutnat.

Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

Všechno nacpat do sudu a vypálit z toho kořalku. Marmeládovice je klenot, když se to umí.... :lol:
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Uživatelský avatar
Celeron
Příspěvky: 16140
Registrován: 02 dub 2011, 02:00
Bydliště: Nový Bydžov

#12 Příspěvek od Celeron »

No po začátku se mě nechtělo psát, jak je to tam dlouho. :oops: Babička byla malá a v horních regálech vzadu byly sklenice s marmeládou, asi jahody a pod těma sklenicema jsou ještě žlutobílý kolečka čerstvýho dřeva. Jinak celej regál je "vystárlej", taková šedohnědá. To znamená, že s těma sklenicema nikdo nehnul od doby, co tam regál stojí. Regál jsme s bráchou stavěli v roce 1977 nebo 78, takže ty "zadní" marmelády jsou minimálně 36 let starý, protože se tam daly už hotový. :wink: Jednu jsem otevřel, obsahu nic není, ale je zkamenělej, alespoň na povrchu. Našel jsem pouze dvě, co měly prorezlý víčko a vevnitř plesnivý.
Takže jsou přímo archivní. :)
Jirka

Uživatelský avatar
Yarda1
Příspěvky: 2372
Registrován: 11 úno 2009, 01:00

#13 Příspěvek od Yarda1 »

Někde jsem narazil, že většina ovoce vydrží tak rok (ne, že by pak byla zdraví škodlivá, ale změní se barva a konzistence, jak tu někdo psal již dřív), ale prý třeba zavařené meruňky mají delší životnost. Tak doporučuji zkusmo něco otevřít, očichat, ochutnat a pokud to není z kategorie "vyhodit je to přece jen škoda, tak to sním i když mi to nechutná" asi to lze sníst (případně z toho něco upéci). Já teď taky vyklízím staré zavařeniny, zatím je mám ještě ve sklenicích, uvažuji, jestli by bylo vhodné je vylejt na kompost.
Svět je divadlo, které se jen proto tak špatně hraje, abych já se měl čemu smát. Ladislav Stroupežnický

Uživatelský avatar
stasek
Příspěvky: 2191
Registrován: 15 srp 2005, 02:00

#14 Příspěvek od stasek »

K marmeládám asi tolik: ztvrdlý marmelády, pokud nejsou plesnivý, stačí rozmočit ve vlažný vodě. Maminka to dělala s povidly, který nešlo skoro ani uříznout a jak chutnaly a voněly na bramborových plackách. V podstatě je to něco jako sušený ovoce.

Uživatelský avatar
Celeron
Příspěvky: 16140
Registrován: 02 dub 2011, 02:00
Bydliště: Nový Bydžov

#15 Příspěvek od Celeron »

stasek píše:K marmeládám asi tolik: .... jak chutnaly a voněly na bramborových plackách.
Slaný bramborový placky s sladkou marmeládou? 8O Ale proč ne, v našem kraji se zase mažou řepným sirobem. Taková nahnědlá medová pochutina, co se dá uvařit doma z očištěný cukrovky a pak se zredukuje na řídkej med. Děda ho kdysi vařil ve velkým v prádelním kotli na vyváření prádla. Jeden známej ho vaří na kšeft v vojenský polní kuchyni, pro neodvedené takovej dvoukolák s komínem za V3S. :)
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“