Jak dlouho vydrží obsah skleněných zavařovaček?
Moderátor: Moderátoři
Jak dlouho vydrží obsah skleněných zavařovaček?
Zdědil jsem po babičce plnou špajz zavařovaček. Zajímalo by mě, jak dlouho vydrží ve sklenicích a zavařovacím plechovým víčkem okurky, třešně, půlky meruněk, švestek a marmelády a džemy z "zahrádkářských přebytků", tedy domácí poctivý zavařování. Mám knihu "Nakládáme a zavařujeme" ale kupodivu tam na téma životnosti není ani čárka.
Problém je, že ne všechno je popsaný co to je a kdy to vzniklo.
Napadlo mě, jestli by to nešlo zkvasit a vypálit, neb kudy teče, tudy léčí. Jenže na Single malt je toho od každýho málo, tak 10-20 sklenic. Co takhle blended meruňka + švestka? To by bylo dohromady s marmeládama asi 80l. Třešeň k tomu asi ne, co?
Alkoholu zdar!
Jirka
Problém je, že ne všechno je popsaný co to je a kdy to vzniklo.
Napadlo mě, jestli by to nešlo zkvasit a vypálit, neb kudy teče, tudy léčí. Jenže na Single malt je toho od každýho málo, tak 10-20 sklenic. Co takhle blended meruňka + švestka? To by bylo dohromady s marmeládama asi 80l. Třešeň k tomu asi ne, co?
Alkoholu zdar!
Jirka
Zavařeniny (nepočítám ty okurky) i marmelády jdou nechat zkvasit a vypálit docela jednoduše - samotné jsme to sice ještě nezkoušeli, ale po nasypání do poloprázdné bečky (třeba s jabkama nebo podobnou směsí - prostě přebytky z ostatních beček a podobné zbytky - klidně i ty třešně) a pořádném promíchání všechno fungovalo tak, jak má .
Jo, plesnivé to pochopitelně být nesmí...
Jo, plesnivé to pochopitelně být nesmí...
- serviceman
- Příspěvky: 4005
- Registrován: 09 črc 2013, 02:00
Technicky pokud je to dobře zavařené tak tak to vydrží i tisíce let. Stačí si vzpomenout co našli v pyramidách. Samosebou pokud proženeš palírnou jistě to nebude na škodu osobně alkohol nemusím ale pokud nevíš co tam přesně je bude lepší to sterilizovat. Ty okurky bych tam ale nedával nejspíš by to dostalo dost zvláštní příchuť
No po začátku se mě nechtělo psát, jak je to tam dlouho. Babička byla malá a v horních regálech vzadu byly sklenice s marmeládou, asi jahody a pod těma sklenicema jsou ještě žlutobílý kolečka čerstvýho dřeva. Jinak celej regál je "vystárlej", taková šedohnědá. To znamená, že s těma sklenicema nikdo nehnul od doby, co tam regál stojí. Regál jsme s bráchou stavěli v roce 1977 nebo 78, takže ty "zadní" marmelády jsou minimálně 36 let starý, protože se tam daly už hotový. Jednu jsem otevřel, obsahu nic není, ale je zkamenělej, alespoň na povrchu. Našel jsem pouze dvě, co měly prorezlý víčko a vevnitř plesnivý.
Takže jsou přímo archivní.
Jirka
Takže jsou přímo archivní.
Jirka
Někde jsem narazil, že většina ovoce vydrží tak rok (ne, že by pak byla zdraví škodlivá, ale změní se barva a konzistence, jak tu někdo psal již dřív), ale prý třeba zavařené meruňky mají delší životnost. Tak doporučuji zkusmo něco otevřít, očichat, ochutnat a pokud to není z kategorie "vyhodit je to přece jen škoda, tak to sním i když mi to nechutná" asi to lze sníst (případně z toho něco upéci). Já teď taky vyklízím staré zavařeniny, zatím je mám ještě ve sklenicích, uvažuji, jestli by bylo vhodné je vylejt na kompost.
Svět je divadlo, které se jen proto tak špatně hraje, abych já se měl čemu smát. Ladislav Stroupežnický
Slaný bramborový placky s sladkou marmeládou? Ale proč ne, v našem kraji se zase mažou řepným sirobem. Taková nahnědlá medová pochutina, co se dá uvařit doma z očištěný cukrovky a pak se zredukuje na řídkej med. Děda ho kdysi vařil ve velkým v prádelním kotli na vyváření prádla. Jeden známej ho vaří na kšeft v vojenský polní kuchyni, pro neodvedené takovej dvoukolák s komínem za V3S.stasek píše:K marmeládám asi tolik: .... jak chutnaly a voněly na bramborových plackách.
Jirka