Zaváraniny-slzí pod víčkami-čo s tým.
Moderátor: Moderátoři
V roce 1980 vyšla kniha J.S.Kaščáka „Ako konzervovať ovocie“. Přikládám sken postupu výroby broskvového kompotu.
Je možné, že se někdy nějaká ze sklenic nepovede. V tom případě, je možno obsah urychleně spotřebovat, nebo sterilizaci zopakovat. Je lepší mít ve sklenici ovoce mírně rozvařené (blato), než aby za pár týdnů, byl obsah napaden plísní, kvasným procesem, nebo hnilobou…
Je možné, že se někdy nějaká ze sklenic nepovede. V tom případě, je možno obsah urychleně spotřebovat, nebo sterilizaci zopakovat. Je lepší mít ve sklenici ovoce mírně rozvařené (blato), než aby za pár týdnů, byl obsah napaden plísní, kvasným procesem, nebo hnilobou…
- Přílohy
-
- J.S.Kaščák_Ako konzervovať ovocie.pdf
- (67.9 KiB) Staženo 30 x
- tiktak1953
- Příspěvky: 3302
- Registrován: 11 říj 2010, 02:00
- Bydliště: SK
Tato DIGICAM nie je podvrh,funguje,poznate ju,lebo je len za 50€.Skusil by ju na mys.potom .....
https://vigoexpress.sk/v%C3%BDrobok/bez ... gIzr_D_BwE
https://vigoexpress.sk/v%C3%BDrobok/bez ... gIzr_D_BwE
S těmi šroubovacími víčky mám problém, když se dotáhnou hodně, neodfoukne to vzduch. Takže hned při vyndání z hrnce je odfukuju, u západky závitu dám lžičku, nebo kulatý nůž a odfouknu. Když se snažím dotahovat míň, tak se mi stalo, že se víčko povolilo při práci s kleštěmi mi to vyteklo do hrnce.tiktak1953 píše: ---------------------------
Mate tu druhu sterilizaciu overenu niekto?Neostane z tych broskyn blato?
--------------------
pavelFF boli nove a stare co zavarala s nimi nem problem ani teraz.Pokial gumicka je neposkodena aj ked tenka tak nem problem.Kryve vicka zatlacacie opravujem na flaske ako tu niekto pisal nozom ,nesmu byt roztrhnute,a su ako nove znovu,len to treba vediet ako nato.
--------------------
mira ST je to dost vela prace podla teba.S tymto ako robi zena nebyva velakrat problem,ide to rychlo.
A když se to dělá rychle, platí, že hodného to nepálí.
Asi budou ty broskve měkčí, tak si sklenice označte. Ale zase bláto ne.
Rejsek není hlodavec, ten na nic takovýho vám jako na návnadu nepůjde. Rejsek je hmyzožravec podobně jako krtek nebo ježek, toho by mohl lákat tak cvrček, moučnej červ nebo podobná háveď.kejki píše:...Hraboš je právě na ten opečený chleba, na kočičí granule a čokoládu kašle. Možná i mrkev by mu chutnala. Rejsek nevím - to mi do kvelbu neleze.
Horší škody na zahradách a zahrádkách poblíž řek a potoků ale páchá "velkej vodní hraboš" čili hryzec vodní. To je opravdu velkej mrzák, je inteligentní podobně jako potkan a umí se pastem vyhnout. Dědovi na něj pomáhala jedině elektrika - vyčíhal si jeho chodbu, částečně mu ji odkryl a položil do ní holej drát, napojenej na kabel s normální 230V zástrčkou na konci vyvedenej kus dál na povrch. Tam si do stínu postavil zahradní lehátko, vyhnal všecky včetně báby ze zahrádky, uvelebil se a číhal - když začal hryzec hrabat a hrnout hlínu, děda tu zástrčku zarazil do připravený prodlužovačky, ve dvorku samozřejmě zapíchnutý do zásuvky pro sekačku ... Skoro vždycky uštědřenej kopanec hryzce vyhodil do vzduchu, kde nebyl problém tu hlodavou mrchu (naprosto bezpečně během pár dní zlikviduje i vzrostlý ovocný stromy ohryzáním kořenů) dodělat nějakým příhodným zahradním vercajkem a následně po kouskách zakopat do kompostu ... Jedinou nevýhodu ta metoda má - člověk musel osobně hlídkovat, kdy se škůdce rozhodne čunit svoje rejdy ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
A kutilmile - nelituju tě !!!
- tiktak1953
- Příspěvky: 3302
- Registrován: 11 říj 2010, 02:00
- Bydliště: SK
Poctivka nama nakricala ked som jej povedal ,ze to nema tak utahovat aj nehat 1cm medzeru!! Neda si povedat ,ale zeby jej tiekli to noe,to sa jej stava velmi malokedy zase.
Poradte dobry recept na krajane tenke kruzky stredne velke uhorky na salat do mrazaku.Male nemohla za navstevy,tak prerastli!Raz to robila a vyhodila lebo to bolo blato.Aj uhorky struhaju niektori.Takze osvedceny recept aby sme to nevyhodili zase.ma ich dost,ja ich mam na rano,obed a veceu.
-----------------
Co sa tyka tych mysi ze nechcu slaninu,orieskovu cokoladu,tak sused co m u robim ten kombajn ,ma 10m od chalupy v hale stovky metr.obila.Tam sa zrejme noveho obilia nazeru u mna vys... a vyspia.
Poradte dobry recept na krajane tenke kruzky stredne velke uhorky na salat do mrazaku.Male nemohla za navstevy,tak prerastli!Raz to robila a vyhodila lebo to bolo blato.Aj uhorky struhaju niektori.Takze osvedceny recept aby sme to nevyhodili zase.ma ich dost,ja ich mam na rano,obed a veceu.
-----------------
Co sa tyka tych mysi ze nechcu slaninu,orieskovu cokoladu,tak sused co m u robim ten kombajn ,ma 10m od chalupy v hale stovky metr.obila.Tam sa zrejme noveho obilia nazeru u mna vys... a vyspia.
Přerostlý nakládačky jsem vždycky krájel na řezy - ne na kolečka, to se mi neosvědčilo, bo se ty plátky slepovaly, ale normálně jsem omytou velkou okurku nakrájel podélně na klínovitý proužky. Do sklenice jsem vždycky vkládal to samý co k celým okurkám = 2 kolečka cibule, kus nati kopru, 2-3 kolečka mrkve, těch řezů se do sklenice vejde natěsno narovnanejch a trochu namačkanejch víc než celejch okurek, je potřeba počítat s tím, že tam zbyde míň místa pro lák/nálev, takže tam nebude tolik konzervace (sůl, ocet, benzoan) jako u celejch okurek = řezy je potřeba spotřebovat přednostně. Sklenici jsem vždycky narovnal natěsno a do prostoru pod víčko, kde měly ty řezy špičky, jsem nastrkal další "klínky" - klidně i když přečuhovaly přes hranu sklenice, protože když byly dobře zatěsnaný, tak jsem vzal nůž a co bylo ven ze sklenice jsem rovně seříznul - a použil na doplnění další sklenice. Okurky jsme přestali zavařovat, když se to přestalo vyplácet s ohledem na cenu sklenice sterilovanejch okurek na krámě, kde 0,7l sklínka s nějakýma 520g obsahu stála pod 30Kč - a v akci 15-16 (stav někdy v roce 2015-18 ). Dneska jsem viděl tu samou sklenici "Znojmia" s cenovkou 72Kč - Tesco Údolí Opic, takže to vypadá, že se asi zavařování zase začne vyplácet ...
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 08 srp 2022, 21:55, celkem upraveno 1 x.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
A kutilmile - nelituju tě !!!
Tak ji nech vrčet a trvej na tom alespoň 1cm neutahuj . Ale u lisovaných víček se nesmí rozumným krouťákem víčko pootočit . Bejvalka dávala potom na víčku utěrku a "lisovala" přes . Když jsme byli mladí a měli děti a žádný prachy (k u r va to zůstalo) , tak jsme ročně dělali stovky sklenic se vším možným . Ale asi nejlepší byly sklenice bez zavařování - višně zasypané cukrem a zalité mojí slivovicí . Kurňa nekazily se , ale mizely asi v pátém prostoru .
- tiktak1953
- Příspěvky: 3302
- Registrován: 11 říj 2010, 02:00
- Bydliště: SK
Karal,ja zhanam zarucenedoby recept na prerastene uhorky krajane na kruzky do mraznicky sačku aby sa dali potom jest.!!! Dnes cely den zavaralo do flias a vecer uz nevlazde sa srat s flaskami tak to supne do mrazaku,len aj to treba mat dobry recept.Ja vam verim viac nez co je na nete neoverene.Co poctivka robila pred asi 5 rokmi do mrazaku vyhodila ,boli ako blato.Zase som ju sprdol,lebo to kraja na tenko.Nemaju sa krajat na hrubku aspon 5mm aby v mrazaku zimu vydrzali lepsie ako tenke platky.
Jo, samozřejmě že to z toho mražáku vyhodila, protože okurka je struktura samá voda a zmrznutím všecka voda zvětší svůj objem a roztrhá buňky, takže po rozmrznutí je výsledek blátivej - to se píše v každý knížce o zmrazování potravin, že rajčata a okurky se mrazit nedají, aspoň teda ne tak, aby po rozmrazení měly zachovanou konzistenci - PROSTĚ SE TO NEDÁ!!! Musel bys to zmrazovat šokem řádově na -100°C nebo ještě víc, třeba ponořením do tekutýho dusíku, aby to zmrzlo naprosto naráz a v jednom celku každej plátek, rozhodně ne v normální mrazničce.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
A kutilmile - nelituju tě !!!
- tiktak1953
- Příspěvky: 3302
- Registrován: 11 říj 2010, 02:00
- Bydliště: SK
My to volame griotka bobo a ja mam este desatrocnu asi 5l v pivnici,ked prides ponuknem ta.Aj teraz si idem loknut trochu smadi ma.Inác som nealkoholik ,aj pivo pijem s vodou,a skor worko-holikBOBOBO píše:Tak ji nech vrčet a trvej na tom alespoň 1cm neutahuj . Ale u lisovaných víček se nesmí rozumným krouťákem víčko pootočit . Bejvalka dávala potom na víčku utěrku a "lisovala" přes . Když jsme byli mladí a měli děti a žádný prachy (k u r va to zůstalo) , tak jsme ročně dělali stovky sklenic se vším možným . Ale asi nejlepší byly sklenice bez zavařování - višně zasypané cukrem a zalité mojí slivovicí . Kurňa nekazily se , ale mizely asi v pátém prostoru .
----------------------
karel ale ved to ludia tak robia uhorky a su dobre!!!Aj struhaju ako tekvice do mrazaku,tekvice struha robi aj poctivka do mrazaku a su OK.