Je hliník (AL) doopravdy škodlivý ?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
termit256
Příspěvky: 10071
Registrován: 06 pro 2007, 01:00

#31 Příspěvek od termit256 »


Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mají smysl pro humor. Dojezdová doba sanitky je v ideálním případě 10 minut. Pro nás na vesnici to pod 20 minut nejde...

Když se sami dusíte, je to dost závažný problém. Nikdo vám nemůže pomoci a můžete rychle skončit v situací ohrožující život. Je důležité přesně vědět, co dělat když se to stane, použít všechny triky, aby vám pomohly zachránit si život.

První věc co byste měli udělat je zavolat 112 i když nedokážete mluvit, tak operátor bude schopen rozpoznat, že se dusíte a pošle sanitku. To by vám mohlo zachránit život.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Uživatelský avatar
Achab
Příspěvky: 5945
Registrován: 05 lis 2010, 01:00
Bydliště: okr. Vyškov

#33 Příspěvek od Achab »

Do dnešní doby přetrvává silně diskutovaný problém o použití hliníku ve styku s potravinami. Tato fáma byla vyprovokována koncem 70tých let hlavně silnou reklamní kampaní výrobců nerezového nádobí a málokdo se již zajímal o jeho pravdivosti.
Je známo a prokázáno, že v podmínkách, ve kterých se potraviny běžně tepelně upravují i konzumují, je čistý hliník nejstálejší a prakticky nerozpustný. V neutrálním prostředí běžné pitné vody (okolo pH7) je hliníkový povrch stabilní a bezpečný.

Uživatelský avatar
EKKAR
Příspěvky: 29689
Registrován: 16 bře 2005, 01:00
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

#34 Příspěvek od EKKAR »

Vem si pH-metr a strč sondu do všech jídel, který doma uvaříte. Dokonce i blbej kynutej knedlík má slabě kyselou reakci, protože při kynutí vzniká z vody a kysličníku uhličitýho jeho kyselina ... A to nemluvím o všem, do čeho se dává ovoce nebo zelenina, případně ocet. Potravina, která by měla zásaditou reakci, by ti okamžitě vyvolala "krkavou" reakci, protože se zásadou by reagoval kyselej obsah žaludku. Proto se radí obecně se hnilíku pro vaření i pečení vyhejbat ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!

Uživatelský avatar
Achab
Příspěvky: 5945
Registrován: 05 lis 2010, 01:00
Bydliště: okr. Vyškov

#35 Příspěvek od Achab »

Přes 30 let používám půllitrový hliníkový plecháč a je pravda že už má silně narušený povrch dna. Ovšem mimo čaje se občas používal na všechny možné nápoje alkoholické i nealkoholické a jejich kombinace za studena i za tepla tak se není co divit.

Kremik
Příspěvky: 3467
Registrován: 30 bře 2012, 02:00
Bydliště: Havířov

#36 Příspěvek od Kremik »

Jako děcka jsme cucali Piknik, Pikao, či co to bylo přímo z tub, a ten hliník byl fakt chuťově hnusný. Škodlivost nevím, ale jisté je, že se z toho závitu uvolňoval.
Pak jsem se setkal se lžičkami, vypadaly jako hliník, a špinily i prsty, když s nimi někdo jedl. Takové ty klasické z jídelen prsty nešpinily.
No a tlakový hrnec? Ty se kdysi dělaly přece také z hliníku a vařilo se v nich při teplotách nad 100°C, proti příboru by to musela být katastrofa...

No a dnešní "nerez" hrnce? Nebyly levné, jsou na indukci, ovšem dno vevnitř "hrudkovatí" a nerez se nějak rozleptává - černé tečky převážně na dně - postupně se zvětšují. Pomalu přemýšlím, že bych je nahradil, přestože jsou nejmladší (cca 3 roky), ale čím??
Jsou to takové ty jakoby broušené, od dvou různých výrobců, vlastnosti shodné.

Když je porovnám s nějakou levnou sadou, se skleněnými pokličkami, kterou jsme používali xx let před přechodem na indukci, tak ty jsou stále prakticky jako nové, jen mírně zmatněly.
Naposledy upravil(a) Kremik dne 20 kvě 2017, 10:37, celkem upraveno 1 x.

Pravoslav
Příspěvky: 138
Registrován: 28 zář 2013, 02:00
Bydliště: Kolín

#37 Příspěvek od Pravoslav »

Když jsi, Křemíku, zmínil ten tlakový hrnec, vzpomněl jsem si na konve na mléko...

Pánové, vždyť my, staří mládenci, už musíme být dle některých kontaminovaní jako Černobyl, nebo po smrti. ;-)

Uživatelský avatar
jezevec
Hlavní moderátor
Hlavní moderátor
Příspěvky: 5414
Registrován: 13 čer 2004, 02:00
Bydliště: Břeclavsko
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od jezevec »

Kremik píše:...No a dnešní "nerez" hrnce? Nebyly levné, jsou na indukci, ovšem dno vevnitř "hrudkovatí" a nerez se nějak rozleptává - černé tečky převážně na dně - postupně se zvětšují....
To vypadá, že solíš do studené vody a ani nezamícháš. Nerozpuštěná sůl to dno "vyžírá".

Kremik
Příspěvky: 3467
Registrován: 30 bře 2012, 02:00
Bydliště: Havířov

#39 Příspěvek od Kremik »

No, já nějak moc nevařím, tak nevím, ale když předchozí hrnce vydržely léta a bez úhony, proč dnešní nemůžou? Přiznám se, že nerozpoznám ojebaný hrnec od neojebaného. Pardon, ale když se tvořila čeština, nepočítalo se s takovými "výrobky", proto pro ně nemá slušných slov.

Uživatelský avatar
EKKAR
Příspěvky: 29689
Registrován: 16 bře 2005, 01:00
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

#40 Příspěvek od EKKAR »

jezevec píše:
Kremik píše:...No a dnešní "nerez" hrnce? Nebyly levné, jsou na indukci, ovšem dno vevnitř "hrudkovatí" a nerez se nějak rozleptává - černé tečky převážně na dně - postupně se zvětšují....
To vypadá, že solíš do studené vody a ani nezamícháš. Nerozpuštěná sůl to dno "vyžírá".
Přesně, solit se musí až vroucí voda ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!

Kremik
Příspěvky: 3467
Registrován: 30 bře 2012, 02:00
Bydliště: Havířov

#41 Příspěvek od Kremik »

Psal jsem snad něco o soli??

Uživatelský avatar
rnbw
Příspěvky: 32312
Registrován: 21 bře 2006, 01:00
Bydliště: Bratislava

#42 Příspěvek od rnbw »

Mam nerezove hrnce od roznych vyrobcov a dno je stale rovnake, len tam vidiet jemne skrabance. Jedina vec, co sa tam pri vareni vytvori, je biely "vodny kamen". Ten staci po vareni vydrhnut drsnou stranou spongie a je to takmer ako nove.

Uživatelský avatar
EKKAR
Příspěvky: 29689
Registrován: 16 bře 2005, 01:00
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

#43 Příspěvek od EKKAR »

Kremik píše:Psal jsem snad něco o soli??
No to víš žes psal. Sice jsi nenapsal slovo sůl, ale naprosto přesně jsi popsal její působení:
Kremik píše:...
No a dnešní "nerez" hrnce ... dno vevnitř "hrudkovatí" a nerez se nějak rozleptává - černé tečky převážně na dně - postupně se zvětšují.
....
Ty černý tečky jsou totiž jasná stopa po solení studený vody a teprve následným ohřívání. Dělá to nerozpuštěnej chlorid sodnej - při ohřívání se krystal rozpouští s vysokou místní koncentrací a elektrochemicky napadá ten nerez. Takže pravdu má Jezevec:
jezevec píše:
Kremik píše:...nerez se nějak rozleptává - černé tečky převážně na dně - postupně se zvětšují....
To vypadá, že solíš do studené vody a ani nezamícháš. Nerozpuštěná sůl to dno "vyžírá".
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!

Uživatelský avatar
Achab
Příspěvky: 5945
Registrován: 05 lis 2010, 01:00
Bydliště: okr. Vyškov

#44 Příspěvek od Achab »

Působí stejně i cukr?
Ten můj hrnek na dně vypadá jako od popisovaného působení soli ale čaj nebo svařák jsem určitě nikdy nesolil.

Uživatelský avatar
Atrey
Příspěvky: 74
Registrován: 19 led 2012, 01:00

#45 Příspěvek od Atrey »

Soli hliniku, konkretne Siran hlinity se pouziva na cisteni vody.
Chemicky srazeny, hydratovany hydroxid hlinity ma vybornou schopnost vazat mikonecistoty a tim je z vody strhavat.
Osobne bych radsi, ale pil cistenou hydroxidy zeleza - coz je druhy zpusob cereni vody.
Jinac se zvysene mnozstvi hliniku skutecne naleza v mozku Alzahmerika, takze souvislost tam bude.
Souvislost s hlinitokremicitany v pude je naprosto irelevantni - hlinik v teto podobe necestuje!!!!!!!!!
Dalsi schopnost elementarniho hliniku je cestovat po nervech prez oko az do mozku......Nanometrova velikost.
Takze posledni a vubec nejdulezitejsi schopnost hliniku je vazat fluor (zubni pasty) na velmi pevny fluorohlinitanovy komplex, ktery telo nedokaze roznat od bezneho fosfatoveho aniontu. A to je velky pruser.
Fosfatova jednotka je soucast cyklu ziskavani energie pro kazdou bunku v tele..........
Takze Vam tahle molekula(fluorohlinitan) rozmr..da veskere procesy v tele.

Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“