Odděleno: Breadboard

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

Odděleno: Breadboard

#1 Příspěvek od ZdenekHQ »

Odděleno od vlákna "Predám nepoužívané kontaktné polia - breadboard"

Už delší čas nad tím přemýšlím - proč tomu v angličtině říkají zrova Breadboard?

Vždyť ten překlad je docela divnej. Kdyby to byl třeba Pinboard, tak už to chápu.
Naposledy upravil(a) ZdenekHQ dne 24 led 2017, 16:50, celkem upraveno 2 x.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Uživatelský avatar
Chupacabras
Příspěvky: 8
Registrován: 16 úno 2016, 01:00

#2 Příspěvek od Chupacabras »

Pôvodne na bastlenie využívali dosky na krájanie chleba. To sa nazýva bread board. A podľa toho sa to odvtedy nazýva.

Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Dík. To jim teda vážně nezávidím.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Uživatelský avatar
gepard
Příspěvky: 1690
Registrován: 05 úno 2007, 01:00
Bydliště: Liberec - tam na severu Čech

#4 Příspěvek od gepard »

Dá se to celé v této souvislosti přeložit i jako "nepájecí pokusná deska", či "nepájecí deska pro laborování"... Má to širší význam. Chleba bych s tím nekrájel, nervy mám jen jedny :lol: .
-- Gepard --

Uživatelský avatar
Chupacabras
Příspěvky: 8
Registrován: 16 úno 2016, 01:00

#5 Příspěvek od Chupacabras »

gepard, doskou na krájanie chleba je myslená doska, na ktorú sa chlieb položíš a potom chlieb krájaš nožom. Nie, ako si pochopil, že tou doskou krájaš chlieb...
Každopádne, pred 70-mi rokmi, keď sa elektronika rozvíjala, bastliči asi moc na výber nemali.

Uživatelský avatar
Bernard
Příspěvky: 3614
Registrován: 27 kvě 2005, 02:00

#6 Příspěvek od Bernard »

Nechce se mi věřit, že by nějaký významnější počet amerických amatérů bastlil na kuchyňských prkénkách. Spíš to bude tím, že struktura povrchu toho kontaktního pole připomíná krajíc chleba.

Uživatelský avatar
Prochy
Příspěvky: 287
Registrován: 12 lis 2011, 01:00

#7 Příspěvek od Prochy »


Uživatelský avatar
Bernard
Příspěvky: 3614
Registrován: 27 kvě 2005, 02:00

#8 Příspěvek od Bernard »

No vida. Dík za poučení.

Uživatelský avatar
milous2
Příspěvky: 791
Registrován: 29 čer 2011, 02:00
Bydliště: u Kolína

#9 Příspěvek od milous2 »

Vzpomínám si na výraz: stavba "vrabčí hnízdo" a druhý "jen tak na prkénku" To kontaktní pole obě možnosti jaksi posunulo. :lol:

Uživatelský avatar
EKKAR
Příspěvky: 29689
Registrován: 16 bře 2005, 01:00
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

#10 Příspěvek od EKKAR »

A další OT - je zajímavý, kolik národů peče svůj chleba tak, že ho musí krájet na prkýnku, protože ho pečou ve formě jako cihlu alias "komisárek" - na rozdíl od nás nebo třeba Poláků, kteří ho pečou (aspoň určitý druhy) podobně jako my a Slováci "v bochníku". Všude po světě se koukám, jak tam pečou chleba nebo podobnou moučnou potravinu. A klasický "pecny" nebo šišky jsou fakt jen u nás (a na Slovensku), v Polsku, občas v Bavorsku a Sasku, v části Pobaltí a v části bejvalejch republik Sovětskýho Svazu - na Ukrajině, v Bělorusku a evropský části Ruska, ale tam jen malou část vyráběnejch druhů - převažujou cihličky pečený ve formě. Ve tvaru klasickýho "volně uhňácanýho" bochníku se peče spíš světlej pšeničnej chleba (chuti naší chlebíčkový veky), jak je ale chleba tmavší nebo je část mouky žitná, je to všecko "jedna cihla"... Afrika chleba peče v drtivý většině jen ve tvaru placky, která slouží zároveň jako příloha i jako lžíce - utrženým kusem placky se jídlo nabírá ze společný mísy nebo hrnce i "zajídá" - tenhle způsob obecně vystihuje i vývojovou úroveň daný zeměpisný končiny, placky převažujou tam, kde se jí převážně rukama. Celosvětově je přitom zajímavý, že čím dál na jih, tím menší zastoupení má klasicky kynutý těsto a víc převažuje nekvašený, jen obsahem vody "pečením nabublaný" těsto ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!

Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“