nezámrzný kulový kohout - jak je udìlaný?
Moderátor: Moderátoři
nezámrzný kulový kohout - jak je udìlaný?
jak jsou uvnitø udìlané takovéto kohouty, že jim nevadí mráz?
https://www.expos.cz/armatury-a-ventily ... tbprvbe896
https://www.expos.cz/armatury-a-ventily ... tbprvbe896
u těch z PE je to asi jasný, tady mě napdá pořádný kus mosazi.
Na chalupě mi pravidelně zamrzá hlavní uzávěr vody a dokud tam bylo toto:
https://triker.cz/k-2903/Instalatersky- ... vody-vody/
tak to bylo desítky let OK.
Pak jsem si ale řekl, že kulák je lepší na obsluhu. Praskl po prvním mrazivém víkendu. Jeho stěna měla sotva milimetr. Takže návrat ke klasice...
Kohout mám na takové té černé hadici, takže předpokládám, že ta je schopná pohltit dilataci.
Na chalupě mi pravidelně zamrzá hlavní uzávěr vody a dokud tam bylo toto:
https://triker.cz/k-2903/Instalatersky- ... vody-vody/
tak to bylo desítky let OK.
Pak jsem si ale řekl, že kulák je lepší na obsluhu. Praskl po prvním mrazivém víkendu. Jeho stěna měla sotva milimetr. Takže návrat ke klasice...
Kohout mám na takové té černé hadici, takže předpokládám, že ta je schopná pohltit dilataci.
Většina mrazuvzdorných kohoutů sice nepraskne, ale stejně zamrzne a voda neteče. Plně funkční jsou za mrazu jenom typy, které při uzavření vypustí všechnu vodu kompletně z celé armatury. Běžné mrazuvzdorné typy umožňují odtok zbytkové vody pouze z prostoru mezi koulí, tělem kohoutu a z výtokové strany armatury.
Achab: i když se voda vypustí, tak "normální" ventil praskne. Zůstane totiž voda v komoře mezi kulovým šoupátkem a "masivem" ventilu. Už mi tak praskly dva ventily, než jsem zjistil, že je nejlepší takový "vypuštěný" ventil nechat otevřený (zavřený) na 45% aby zůstaly otevřené všechny komory. Takto "zazimovaný" ventil 100% nepraskne... M"žete si vyzkoušet takový "normální ventil rozebrat a uvidíte co myslím... ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Tady ty "mrazuvzdorné" ventily mají max to, že mají kulové šoupátko uložené po celém obvodu bez mezery, což "normální" ventily nemají. Proto v zimě neprasknou - nezůstává tam voda...
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Tady ty "mrazuvzdorné" ventily mají max to, že mají kulové šoupátko uložené po celém obvodu bez mezery, což "normální" ventily nemají. Proto v zimě neprasknou - nezůstává tam voda...
Něco k tématu: Mrazuvzdorný nebo nezámrzný? Jak to vlastně je?
Ja pouzivam obycejne a nikdy zadny nepraskl. Je ale pravda ze je mam pridelane na plastove trubce, tak mozna led roztahne tu trubku a ventil vydrzi. Problem je ale v tom, ze ventil se pres zimu trochu roztahne a pak mirne proteka. A je uplne jedno jestli je mrazuvzdorny nebo ne, zkousel jsem oboji se stejnym vysledkem.
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
Pamatuju si nějaký socialistický masivný kuláče, používaný původně pro radiátory. Dělal jsem kdysi nějaký pokusy kolem bazénu. Mohl být vypuštěnej a stejně mu přes zimu upadl spodek. Stejně jako kýblům s borovicema, co jsem zapomněl přesadit.
Je zajímavý, že upadne vždycky dno, nikdy to nepraskne. Stejně jak keramické WC v mrazu, taky vždycky upadne spodek.
Je zajímavý, že upadne vždycky dno, nikdy to nepraskne. Stejně jak keramické WC v mrazu, taky vždycky upadne spodek.
Naposledy upravil(a) ZdenekHQ dne 11 led 2019, 17:23, celkem upraveno 1 x.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
Tuhle variantu jsem zrušil, a mám zahradní hadici skrz zeď až ke kohoutu ve sklepě. Je to sice víc kroků, ale funguje to.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]