Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.
Nedávno bol u nás na návšteve otcov kamarát z Prahy, a doniesol 5 litrovú krabicu jablkového džúsu (muštu), a v nej taký igelit s ventilom(dalo sa to pohodlne "načpaovať" . Bol to jablkový džús, vraj priamy český výrobok. Ale tá chuť, to bolo niečo skvelé, oproti tým priezračným "100%" džúsom v tetrapakoch, namiešaným z koncentrátu+kyseliny citronovej to malo správnu vôňu,farbu a hlavne chuť... Bolo tam napísané, že to je iba pasterizované, tuším sa to volalo nejak asi Lihnická šťava alebo niečo podobné... Škoda že tak rýchlo došla dúfam že niečo podobné urobia aj na Slovensku.
Myslis v nasom odpadkove? Tu sa len predava to co ludia kupuju. To ze napriklad "parky" videli nejake maso tak zo vzdialenosti 1 metra /su v oddeleni masovych vyrobkov/ nikoho nezaujima. Rozhoduje cena. Bohuzial
Nejhorší na tom je, že většina mladších lidí vůbec neví jak takovej dobrej párek má chutnat, protože to vzhledem ke svému věku neochutnali.
Dříve , v minulém století, když byly párky ještě vyrobeny z masa, tak řezníci nevěděli , že existují rostliné náplně do párků které nemají s masem nic společného.
Řezníci pře revolucí dobře věděli o náhražkách a výplni do uzenin. Tam kde jsem byl já toho byly pytle a byly dokonce z dovozu ze "západu". Bylo to něco jako sušené mléko, název už mi dávno vypadnul z hlavy. Je to hluboká minulost, bylo to někdy kolem roku 1975-80. Bylo to ale kvalitní, měli jsme tam pár kulturistů kteří to brali jako doplněk výživy. Hlavně se to ale používalo s mírou, jen jako pojivo a ne náhrada masa a o tom to je. A zase, když jsem potřeboval párky na nějakou slávu, tak takové se nedělaly ani do tehdejšího ESA. To samé byly buřty na víkend, taky úplně něco jiného než bylo běžně k mání v obchodech. Je pravda, že i když už jsem tam nebyl, tak pořád to, co se dalo koupit normálně v obchodě, to se dnes už nevidí.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Nepasterizovaný mošt tady kolem Slaného prodávají ovocnáři, ale rychle kvasí. A úžasný mošt - jablečný, hruškový a višňový prodává eva na Mělníku - litr ve skle za 30-35kč, ale jak píšete, bez kyselin a dalších dochucovadel.
Jablečný mošt si dělám sám . Mám ho sterilizovaný a je ve sklepě . Je fakt , že se přírodniny usadí na dně , ale když 2-3měsíce stojí ve sklepě , tak se téměř vyčiří . Návštevám ho sliji , přece jen estetika , sám to dotáhnu do dna . Nejen mošt .
Mošt se zásadně stáčí do demižónů, předem vysířených, aby nechytal kvaš nebo plíseň. Nepřelívá se, ale stáčí se hadičkou, aby se nevířila sedlina ode dna. Léta jsem to nebožtíkům dědovi a tátovi pomáhal dělat - sběrem úrody počínaje, mytím, šrotováním a lisováním pokračuje, přes hrubé cezení ještě na výtoku z lisu a postupné udstávání až po stáčení (NEFILTROVAT!!!) a samozřejmě konzumaci...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Jo , 3/4l sklenice , brutar , 33ks / půlhodinka . Ještě mám asi 60 sklenic . V každém případě sterilizovat , jinak 100% zkvasí . Nejdříve lisuju do 50l soudků, pak vyberu ten na mošt , zbytek vybublat ochutnat , dobrý soudek dodělat na víno , slabší soudky zplnohodnotit . Šrotovník a lis byly téměř první výrobky po mém nástupu na údržbu . To byl lis běhací , časem jsem si pořídil , i pro jiné účely , štípačka , ložiska , lis hydraulický .
S tím moštem je to tak, že se napřed pije z demižónu mošt, pak burčák, pak jablečný víno a nakonec je bílá hůl...
A zavařený meruňky se dají na 20 let do sklepa, pak se vylijí do sudu, nechají vykvasit a vypálí. Teče to jak blázen a pít se to dá taky.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]