Taky vám pořád rostou ruce?
Moderátor: Moderátoři
Nedávno bol u nás na návšteve otcov kamarát z Prahy, a doniesol 5 litrovú krabicu jablkového džúsu (muštu), a v nej taký igelit s ventilom(dalo sa to pohodlne "načpaovať" . Bol to jablkový džús, vraj priamy český výrobok. Ale tá chuť, to bolo niečo skvelé, oproti tým priezračným "100%" džúsom v tetrapakoch, namiešaným z koncentrátu+kyseliny citronovej to malo správnu vôňu,farbu a hlavne chuť... Bolo tam napísané, že to je iba pasterizované, tuším sa to volalo nejak asi Lihnická šťava alebo niečo podobné... Škoda že tak rýchlo došla dúfam že niečo podobné urobia aj na Slovensku.
- traxxxdata
- Příspěvky: 23
- Registrován: 02 kvě 2010, 02:00
Nejhorší na tom je, že většina mladších lidí vůbec neví jak takovej dobrej párek má chutnat, protože to vzhledem ke svému věku neochutnali.
Dříve , v minulém století, když byly párky ještě vyrobeny z masa, tak řezníci nevěděli , že existují rostliné náplně do párků které nemají s masem nic společného.
Dříve , v minulém století, když byly párky ještě vyrobeny z masa, tak řezníci nevěděli , že existují rostliné náplně do párků které nemají s masem nic společného.
- hafca
- Příspěvky: 4401
- Registrován: 27 črc 2004, 02:00
- Bydliště: 25km na západ od Prahy
- Kontaktovat uživatele:
Řezníci pře revolucí dobře věděli o náhražkách a výplni do uzenin. Tam kde jsem byl já toho byly pytle a byly dokonce z dovozu ze "západu". Bylo to něco jako sušené mléko, název už mi dávno vypadnul z hlavy. Je to hluboká minulost, bylo to někdy kolem roku 1975-80. Bylo to ale kvalitní, měli jsme tam pár kulturistů kteří to brali jako doplněk výživy. Hlavně se to ale používalo s mírou, jen jako pojivo a ne náhrada masa a o tom to je. A zase, když jsem potřeboval párky na nějakou slávu, tak takové se nedělaly ani do tehdejšího ESA. To samé byly buřty na víkend, taky úplně něco jiného než bylo běžně k mání v obchodech. Je pravda, že i když už jsem tam nebyl, tak pořád to, co se dalo koupit normálně v obchodě, to se dnes už nevidí.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Mošt se zásadně stáčí do demižónů, předem vysířených, aby nechytal kvaš nebo plíseň. Nepřelívá se, ale stáčí se hadičkou, aby se nevířila sedlina ode dna. Léta jsem to nebožtíkům dědovi a tátovi pomáhal dělat - sběrem úrody počínaje, mytím, šrotováním a lisováním pokračuje, přes hrubé cezení ještě na výtoku z lisu a postupné udstávání až po stáčení (NEFILTROVAT!!!) a samozřejmě konzumaci...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
A kutilmile - nelituju tě !!!
Jo , 3/4l sklenice , brutar , 33ks / půlhodinka . Ještě mám asi 60 sklenic . V každém případě sterilizovat , jinak 100% zkvasí . Nejdříve lisuju do 50l soudků, pak vyberu ten na mošt , zbytek vybublat ochutnat , dobrý soudek dodělat na víno , slabší soudky zplnohodnotit . Šrotovník a lis byly téměř první výrobky po mém nástupu na údržbu . To byl lis běhací , časem jsem si pořídil , i pro jiné účely , štípačka , ložiska , lis hydraulický .
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
S tím moštem je to tak, že se napřed pije z demižónu mošt, pak burčák, pak jablečný víno a nakonec je bílá hůl...
A zavařený meruňky se dají na 20 let do sklepa, pak se vylijí do sudu, nechají vykvasit a vypálí. Teče to jak blázen a pít se to dá taky.
A zavařený meruňky se dají na 20 let do sklepa, pak se vylijí do sudu, nechají vykvasit a vypálí. Teče to jak blázen a pít se to dá taky.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]