Jakou kávu pijete?
Moderátor: Moderátoři
No hele, moku občas taky vytáhnuforbidden píše:San Remo Extra, kilovku mám tak na čtvrt roku. Připravuju v konvičce, pressovar bych doma prostě nevyužil, i když bych rád. Turka z toho udělám tak jednou za měsíc, taky se dá.
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Akorát mám takovou nízkokapacitní, je jen na maličkýho prcka (~100ml), ne na moje standardní kafe (>500ml)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Jestli nejseš fajnovka, vem si plecháček, jestli fajnovka jseš, kup si džezvu, nasypej do toho dvojnásobek mletýho a uvař si arabský kafe (3-4x převař, ale bacha, zezačátku to dost pění!). To potom budeš vypadat takhle:
![Obrázek](http://37.221.240.133/403.gif)
![Obrázek](http://37.221.240.133/403.gif)
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Ta hnusnější (a nakyslejší) je robusta. Tahle odrůda je ale odolnější a plodnější (asi jako jedno naše milovaný etnikum), proto je levnější a proto se u nás nejvíc prodává.
Hele, takový cibetkový kafe - dal by si někdo?
Hele, takový cibetkový kafe - dal by si někdo?
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Zkusil bych
. 100m od práce máme pražírnu a kluci testují a labužničí. http://www.prazirny.eu/prazirna/7-la-boheme-cafe
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
- forbidden
- Příspěvky: 8808
- Registrován: 14 úno 2005, 01:00
- Bydliště: Brno (JN89GF)
- Kontaktovat uživatele:
No já nevím, klasickej turek mě většinou moc nechutná a ta arabská příprava bude asi chuťově podobná?
Já mám nejradši ristretto, malý a silný, to mi přijde chuťově zdaleka nejlepší. Ale musí to umět udělat a to je celkem problém. Když řeknu v restauraci, že chci presso, tak většinou donesou lavór hruškové vody. Ristretto neznají vůbec. Zatím v Brně znám jen asi tři kavárny, kde to umějí. Ale nechodím po kavárnách, to jen příležitostně zkouším.
Já mám nejradši ristretto, malý a silný, to mi přijde chuťově zdaleka nejlepší. Ale musí to umět udělat a to je celkem problém. Když řeknu v restauraci, že chci presso, tak většinou donesou lavór hruškové vody. Ristretto neznají vůbec. Zatím v Brně znám jen asi tři kavárny, kde to umějí. Ale nechodím po kavárnách, to jen příležitostně zkouším.
Ne, chuťově je lepší. Prostě:
1) Vemeš plecháček a dáš do něj třetinu vody a klepneš do něj lžičku mletýho kafete (nebo víc, pokud z toho hodláš dělat víc kafí)
2) Přivedeš nad mírným plamenem k varu, ALE bacha, začne brutálně pěnit!
3) Až bude hrozit přetečení zásobníku, plecháček na 10-15 minutek odstavíš
4) Hodíš to zase na sporák, tentokrát už by měla bejt pěnivost nižší, pak zase odstavíš
5) Tohle zopakuj ještě jednou, dvakrát, dokud to nepřestane pěnit, dokud to nebude normálně bublat
... a máš arabáka
Podařilo se mi takhle uvařit koncentrát, ale čím víc kafete, tím víc to pění. Ale pak, až pěnivost zmizela - jak se to vařilo, byly na tom hnědý bubliny s jakoby kovovým leskem![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
První lok je takovej hořkej, další už ne. Vono je to ale takový zrádný, protože ze stejnýho množství kafete vydoluješ asi dvojnásobek kofeinu, než z turka.
1) Vemeš plecháček a dáš do něj třetinu vody a klepneš do něj lžičku mletýho kafete (nebo víc, pokud z toho hodláš dělat víc kafí)
2) Přivedeš nad mírným plamenem k varu, ALE bacha, začne brutálně pěnit!
3) Až bude hrozit přetečení zásobníku, plecháček na 10-15 minutek odstavíš
4) Hodíš to zase na sporák, tentokrát už by měla bejt pěnivost nižší, pak zase odstavíš
5) Tohle zopakuj ještě jednou, dvakrát, dokud to nepřestane pěnit, dokud to nebude normálně bublat
... a máš arabáka
Podařilo se mi takhle uvařit koncentrát, ale čím víc kafete, tím víc to pění. Ale pak, až pěnivost zmizela - jak se to vařilo, byly na tom hnědý bubliny s jakoby kovovým leskem
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
První lok je takovej hořkej, další už ne. Vono je to ale takový zrádný, protože ze stejnýho množství kafete vydoluješ asi dvojnásobek kofeinu, než z turka.
Naposledy upravil(a) MetalGod dne 13 říj 2016, 20:34, celkem upraveno 1 x.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
100% Arabica - Brazilie, Kolumbie, Indie, Peru ... a dokonce i "ochucený" jsou zajímavý
oxalis, manucafe.cz a další....
oxalis, manucafe.cz a další....
Pokud něco chcete a neodpovídám,pošlete SZ ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, ESP8266, STM32, ESP32...)
Peťus
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, ESP8266, STM32, ESP32...)
Peťus