rybí polévka

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
kovar
Příspěvky: 1687
Registrován: 03 říj 2010, 02:00
Bydliště: Letohrad (Východní Čechy)

rybí polévka

#1 Příspěvek od kovar »

Zdravím přátelé.
Je mezi vámi někdo , kdo má rád rybí speciality?
Dnes jsem vařil rybí polévku.
Klasický základ.
Cibulka na másle , petržel , mrkev a celer.
Vše do zlatova a pak po přidání vývaru z hlavy a skeletu rozmixovat.
Dnes jsem tam vrazil 4 lístky šalvěje a citronovou kůru!
Nemá to chybu!
:)
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.

Uživatelský avatar
Michal22
Příspěvky: 7655
Registrován: 28 bře 2012, 02:00
Bydliště: Brno

#2 Příspěvek od Michal22 »

No vidíš, nečekal bych téma rybí polévky v půli roku. Ale proč ne?
Mám k tomu jen pár praktických poznámek- hlavně pro ty, kdo ještě nevařili.
1. podstatné je z hlavy vytáhnout celá žábra. Beze zbytku. Používám k tomu prsty, vytrhnu je ven, doberu zbytky. Nesmí zůstat ani kousek, jinak polévka zhořkne!
2. Vydloubu oči. Možná nemají vliv na chuť, ale ten pohled...
3 Osobně nemusím mlíčí, ale jikry tam musejí být, jinak to nejde.
4. Není špatné vzít tyčový mixér, zeleninový základ pomixovat s první částí masa z hlavy. Polévka je potom krémová, jemná.
5. Asi by se našlo víc věcí, ale 20 let už nechodím na ryby, tak zapomínám....

Ale jinak přeji dobrou chuť :P
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...

Uživatelský avatar
BOBOBO
Příspěvky: 18110
Registrován: 25 úno 2008, 01:00
Bydliště: Rychnovsko

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Cibulkový základ dej do guláše a oči tam patří . Vždycky ještě přikoupím tak 2-3 hlavy , žábra nevyndávám . Asi 40 let a na ryby nechodím tak 35 let .

Uživatelský avatar
Jodr
Příspěvky: 1357
Registrován: 20 led 2008, 01:00
Bydliště: na vejminku

#4 Příspěvek od Jodr »

Souhlas, žábry klidně necháváme. Zhořknutí se jednoduše nekoná. Jinak samozřejmě, zeleninový základ, vývar z hlav, trochu mixnout. Osmažené jikry by neměly chybět.
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....

Uživatelský avatar
Sendyx
Příspěvky: 12118
Registrován: 05 čer 2005, 02:00
Bydliště: Ostrava

#5 Příspěvek od Sendyx »

Žádný cibulkový základ, žádne oči, ústa, žábra. Krev nechat co nejvíc vytéct. Hlavy vaříme dlouho a pak se z nich maso obírá do polévky. Kdyby tam byly žábra, rozpadnou se na mnoho drobných kostnatých částí, které vadí.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!

Uživatelský avatar
Jodr
Příspěvky: 1357
Registrován: 20 led 2008, 01:00
Bydliště: na vejminku

#6 Příspěvek od Jodr »

Že se musí řádně vykrvit platí pro všechno co chcete sníst. Jinak, že se rybí vývar musí dělat dlouho je nesmysl. Z hlavy ani případně z ploutví, pokud je tam někdo dává, se už nic nezíská. Za třicet minut varu je hotovo a ze žáber nemá co odpadnout. Navíc vývar vždy cedíme a až poté přidáváme část obraného masa a zeleninu na mix, pak osmažené jikry a zbytek obraného masa. Jinak k počtení je něco tady
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....

Uživatelský avatar
Sendyx
Příspěvky: 12118
Registrován: 05 čer 2005, 02:00
Bydliště: Ostrava

#7 Příspěvek od Sendyx »

No každý to dělá trochu jinak, u nás se vaří hodinu až dvě - taky koření pustí chuť a vůni do vývaru optimálně.
Naposledy upravil(a) Sendyx dne 24 čer 2017, 12:15, celkem upraveno 1 x.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!

Uživatelský avatar
BOBOBO
Příspěvky: 18110
Registrován: 25 úno 2008, 01:00
Bydliště: Rychnovsko

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Nevím , co by se vařilo déle 10-ti minut . Pak musí být vše na bahno . Já chci kousky masa v polévce , i ty voči .

Uživatelský avatar
kovar
Příspěvky: 1687
Registrován: 03 říj 2010, 02:00
Bydliště: Letohrad (Východní Čechy)

#9 Příspěvek od kovar »

Bořku Ty jsi jako Eskymáci!
Ty mají taky rádi oči z tuleňú.
:D
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.

Uživatelský avatar
BOBOBO
Příspěvky: 18110
Registrován: 25 úno 2008, 01:00
Bydliště: Rychnovsko

#10 Příspěvek od BOBOBO »

No připomíná mi to ty , co si vyndávají držky z držkovky .......

Uživatelský avatar
Sendyx
Příspěvky: 12118
Registrován: 05 čer 2005, 02:00
Bydliště: Ostrava

#11 Příspěvek od Sendyx »

Možná bys uvítal hardcore rybí polévku... já to nezažil, ale známý jo, kdesi na návštěvě... každý měl na talíři půlku neobrané vařené rybí hlavy, i s okem, a vývar byl bílý, se zeleninou a mlékem.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!

Uživatelský avatar
BOBOBO
Příspěvky: 18110
Registrován: 25 úno 2008, 01:00
Bydliště: Rychnovsko

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Jelikož hlavy obírám sám , jediný co žena sabotuje , tak pro mne žádný problém . To jsem si dal halaslé s kaprem a sumcem , ale zlatá domácí . A to jsem byl ve speciálce . To podání právě rozkvedlaného-rozvařeného masa s paprikou - červená polévka s kousky masa druhů výše uvedených , mi nejela a za ty prachy již vůbec .

Uživatelský avatar
Sendyx
Příspěvky: 12118
Registrován: 05 čer 2005, 02:00
Bydliště: Ostrava

#13 Příspěvek od Sendyx »

Paprika v rybí? Zločin...
Curvetraceristé všech zemí spojte se!

Uživatelský avatar
Jodr
Příspěvky: 1357
Registrován: 20 led 2008, 01:00
Bydliště: na vejminku

#14 Příspěvek od Jodr »

Sendyx píše:... každý měl na talíři půlku neobrané vařené rybí hlavy, i s okem, a vývar byl bílý...
To mě přinesli na talíři v maďarské hospodě kdysi v minulém století. Oko bych asi nepozřel, ale jinak polévka nebyla špatná. Bylo v ní spousta rybího masa a v té půlce hlavy byly i žábry.
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....

Uživatelský avatar
Achab
Příspěvky: 5945
Registrován: 05 lis 2010, 01:00
Bydliště: okr. Vyškov

#15 Příspěvek od Achab »

Když se smaží filé z těch mražených kostek je z toho nakonec taky rybí polévka - je tam pomalu stejně vody jako masa. :)
Po čtyřech větších kostkách jsem musel vylít pánvičku protože v ní bylo vody skoro po okraj...

Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“